Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 06.05.2014 00:00:00

Fejzić: Pitanje NUB BiH mora biti riješeno

Fejzić: Vijećnica je simbol otpora države

Podržavam sve sadržaje koji idu u prilog jačanju kapaciteta akademske zajednice, ali svakako da pitanje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB) mora biti riješeno, kazao je za Patriu Nihad Fejzić dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu o otvaranju sarajevske Vijećnice.

Kako je kazao novonastalu situaciju prati kroz medije, ali naglašava da nakon 20 godina čekanja da se Vijećnica otvori i kada trebamo biti sretni dešava se situacija sa sporom oko vlasništva.

- Imamo neke koji zagovaraju da to treba biti sadržaj koji je bio prije rata, s druge strane tu je Gradska uprava. Mislim da postoje argumenti i za jednu i za drugu stranu. Ali, iz ove pozicije dekana jednog od fakulteta Univerziteta u Sarajevu, svakako da pitanje NUB BiH treba riješiti – kazao je Fejzić.

On dodaje da problem oko vlasništva i sve ono što prati predstojeće otvaranje Vijećnice nije primjereno.

- Svi trebamo biti sretni što simbol grada, simbol države i simbol otpora stavlja se ponovo u funkciju, ali s  druge strane nigdje u svijetu ne postoji grad koji nema jedan takav sadržaj kao što je nacionalna biblioteka – zaključio je Fejzić.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android