Članak

Grčka sada nudi ono što je odbila na referendumu

Referendum o mjerama štednje koji je održan prošle nedjelje u Grčkoj, bio je potpuno besmislen, jer Grci sada vjerovnicima nude popis mjera koje su na referendumu odbili,prenosi novinska agencija Patr

Referendum o mjerama štednje koji je održan prošle nedjelje u Grčkoj, bio je potpuno besmislen, jer Grci sada vjerovnicima nude popis mjera koje su na referendumu odbili,prenosi novinska agencija Patria.

Vlada Aleksisa Ciprasa zatražila je trogodišnju finansijsku pomoć u iznosu od 53,5 milijardi eura, a u zamjenu nude paket reformi, koji uključuje i uštede na penzijama te podizanje poreza, kao što su vjerovnici i tražili u svom prijedlogu krajem prošlog mjeseca.

Od Grčke se tražilo da napravi rebalans budžeta za 2015. koji bi osigurao suficit od 1 posto, te ciljane suficite za 2016., 2017. i 2018. od 2%, 3% i 3,5%.

Grčka je trebala provesti reformu sistema PDV-a, kojom bi se osiguralo povećanje prihoda po toj osnovi od 1% BDP-a, na način da uvede jedinstvenu stopu od 23% u koju bi bili uključeni i restorani.

Međustopa PDV-a od 13% vrijedila bi za osnovne prehrambene proizvode, energiju, hotele i vodu. Druga međustopa od 6% odnosila bi se na lijekove, knjige i pozorišta.

Kreditori su tražili i povećanje korporativnog poreza s 26% na 28%, povećanje poreza na luksuzna plovila, uvođenje poreza na televizijsko oglašavanje.

Također, Grčka je trebala provesti reformu penzionog sistema kojom bi se otežao rani odlazak u penzije i postigle uštede od 0,5% BDP-a u 2015. i 1% BDP-a u 2016. godini, kao i reformu plaća u javnom sektoru.

Od Grčke su se tražile izmjene zakona kojima bi se spriječile porezne utaje te općenito jačanje poreznih vlasti kako bi se osiguralo bolje punjenje budžeta, piše Index. 

#Svijet