Objavljeno u kategoriji BiH na 06.05.2014 00:00:00

Od '92. do '95. u BiH kroz 657 logora prošlo oko 200.000 zarobljenika

Tokom agresije na BiH u logorima ubijeno oko 30.000 ljudi ili je još uvijek vode kao nesati

Dan logoraša koji se u BiH obilježava 9. maja, ove godine bit će obilježen dan ranije, ovo je za bh. novinsku agenciju potvrdio predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Istog dana će u krugu preduzeća „Luka“ u Brčkom i bivšem logoru, biti otvorena i Prva spomen soba – muzej posvećen stradanju logoraša u BiH. Svoj dolazak najavio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i druge visoke zvanice iz BiH.

Odluku da pomjere obilježavanje Dana logoraša sa 9. na 8. maj u Savezu logoraša BiH su donijeli nakon što su vlasti grada Sarajeva na ovaj dan najavile otvaranje Vijećnice.

Kako ne bi došlo do preklapanja dva važna događaja za BiH, logoraši su obilježavanje svog dana najavili dan ranije.

Deveti maj logoraši u BiH uzimaju kao svoj dan jer je, kažu u Savezu, u maju '92. godine počelo masovno formiranje logora na teritoriji BiH. Osim toga, 9. maj je dan koji se slavi kao dan pobjede nad fašizmom. A pobjeda nad fašizmom, rekao je Mešković za NAP, je i pobjeda nad logorima.

Prema podacima Saveza logoraša BiH, na teritoriji BiH je tokom agresije bilo 657 logora, od toga najveći broj na teritoriji pod kontrolom vojske i policije Republike Srpske, a kroz koje je ukupno prošlo oko 200.000 zarobljenika. Oko 30.000 njih je ubijeno ili se još uvijek vode kao nestali.

Ove godine obilježava se 18. godišnjica logoraša u BiH, piše Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android