Objavljeno u kategoriji BiH na 06.05.2014 00:00:00

Mekgafi: Javna sigurnost je najvažnija, upotrebne dozvole su pitanje nadležnih vlasti

Vijećnica: Da li je sigurna za korištenje?

Izdavanje upotrebnih dozvola za korištenje Vijećnice je pitanje za nadležne vlasti. Očito da je od najveće važnosti da relevantni propisi posebno oni koji se odnose na javnu sigurnost budu ispunjeni, kazao je Endi Mekgafi (Andy McGuffie) portparol Delegacije Evropske unije u BiH za bh. novinsku agenciju Patria.

Naime, oko otvaranja obnovljene sarajevske Vijećnice postavlja se mnogo pitanja. Kako je ranije objavila agencija Patria, upotrebne dozvole nisu izdate ni za jednu fazu rekonstrukcije, a svečano otvaranje Gradska uprava još početkom aprila zakazala je za petak 9. maja.

Uprkos svemu tome gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić u petak je u izjavi za agenciju Patria tvrdio da će otvaranja biti, iako još nema svih potrebnih dozvola niti saglasnosti vlasnika. 

- To je skoro sve gotovo. Vijećnica će biti otvorena 9. maja. Nećemo mi raspravljati sa Evropskom komisijom, mi Vijećnicu otvaramo po našim zakonima, a ne zakonima Evropske komisije – kazao nam je Komšić kada smo ga upozorili na stav Delegacije EU da Vijećnica prije otvaranja treba imati sve dozvole.

Inače, vlasnik objekta Nacionalna i univezitetska biblioteka (NUB BiH) upozorava da je njihovo pravo uzurpirano, i kako je kazao direktor NUB BiH Ismet Ovčina Gradska uprava organizirala je nekoliko puta posjetu Vijećnici, a njih kao vlasnike objekta nisu ni pozvali, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android