Objavljeno u kategoriji BiH na 06.05.2014 00:00:00

SAIS i Američko-bosanska fondacija dobili priznanja

Toperić i Ben Jafar: Tunis usvojio novi Ustav

Mustafa Ben Jafar, predsjednik parlamenta Tunisa i lider Etakatol političke partije  boravi u Washingtonu na poziv Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu gdje će se susresti sa predstavnicima vlade SAD-a, kongresa, think-thank organizacijama i američkim investitorima. Ben Jafar je počeo zvaničnu posjetu Washingtonu gostovanjem na SAIS-u sa dr. Sašom Toperićem, direktorom projekta “Mediteranski bazen” na Johns Hopkins institutu u Washingtonu, piše novinska agencija Patria.

- Tunis je usvojio novi Ustav pa je ovaj saziv vlade time ušao u istoriju naše zemlje. Lansirali smo unutarnji dijalog pomirenja i on, uz sve probleme, funkcioniše. Pred nama su važni parlamentarni izbori ali uporedo i rad na provođenju reformi te usklađivanju zakona po novom ustavu. Otvoreni smo za ekonomsku saradnju i smatramo da je Washingtonski projekat “Mediteranski bazen” bitan za jačanje regionalne saradnje Tunisa sa zemljama balkana, SAD-a i šire - rekao je Ben Jafar.

Saša Toperić je naglasio da Tunis sa razlogom postaje važan centar sjeverne Afrike.

- Usvojili ste izborni zakon dva dana prije dolaska u Washington i sada imate sve pretpostavke za održavanje izbora. Proces reformi koje vas sada čekaju neće biti jednostavan, i javna potrošnja koja je u prošle dvije godine značajno porasla se mora smanjiti kako bi Tunis učinio zaokret te osigurao ekonomsku stabilnost. Cijenimo vašu uspješnu angažiranost u jačanju nacionalne sigurnosti Tunisa i borbe protiv terorizma - rekao je Toperić.

Ben Jafar je uručio i plaketu-zahvalnicu parlamenta Tunisa Centru za transatlantske odnose SAIS i Američko-bosanskoj fondaciji na podršci razvoju Tunisa koju SAIS Centar pruža njegovoj zemlji u Washingtonu.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android