Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 05.05.2014 00:00:00

Drama „Majstor“ u četvrtak pred sarajevskom publikom

Insert iz predstave

Bosansko narodno pozorište Zenica gostuje pred sarajevskom publikom te će u četvrtak izvesti dramu Ronalda Harwooda „Majstor“ u režiji Dine Mustafića.

U predstavi igraju: Miralem Zubčević, Lana Delić, Robert Krajinović, Enes Salković, Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Mugdim Avdagić i Faketa Salihbegović- Avdagić. 

Prema riječima dramaturginje Ljubice Ostojić, drama „Majstor“ majstorski je dramski tekst. Eksplicite prezentira pisca visokog spisateljskog umijeća, znalca drame i njezina utjecaja na konzumenta, osobito u angažiranom, aktualnom, ali i univerzalnom segmentu. Formulira bitna pitanja. Angažira gledaoca, bez mogućnosti da ostane neutralan i indolentan.

Ponajprije govori o omjeru zločina i kazne, što je zapravo vječna i uvijek aktualna tema.

Ronald Harwood bavi se u ovoj drami centralnim likom, Romanom Kozačenkom (78), zvanim Romka, koji je kao mlad učestvovao u stravičnim pogromima Jevreja u Ukrajini u Drugom svjetskom ratu. Našavši se, kao i mnogi učesnici istog, između fašizma i staljinizma, bez zrelosti i mogućnosti da pronađe neku pravu stranu u ratnim zbivanjima. Pedeset godina potom, živi mirno u Engleskoj kao pratilac i neka vrsta sluge bolesnog majora Lenarda, i njegove obitelji. Poslije pedeset godina, Romka se mora suočiti sa svim tim; pravda jest spora, ali i dostižna.

Roman Kozačenko uporno tvrdi da je to počinio neki drugi čovjek, njegov imenjak, da je pogreška u pitanju, da on nikog nije ubio. Da li je to bio neki drugi čovjek u zbilji, ili u njemu samom? Da li je fašizam mrtav? Zlo je učinjeno. Zlo se i dalje danomice čini diljem ovog Planeta. Odsvakuda prijeti. Da li i u nama postoji neki “Romka II”, koji nosi zlo, i spreman je na čin kad se za to steknu uvjeti?

Drama „Majstor“ premijerno je izvedena 7. 9. 2013. u Bosanskom narodnom pozorištu.

Predstava počinje u 20:00 sati.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android