Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 05.05.2014 00:00:00

Nelegalno rukovodstvo PEN Centar BiH vodi u likvidaciju!

Sidran: Ako se bježi od kontakta sa javnošću, mora biti da se radi o nekom velikom belaju

Sadašnje, nelegalno, rukovodstvo PEN Centra BiH tu instituciju od međunarodnog  značaja za našu državu - vodi u likvidaciju, poručio je u izjavi za bh. novinsku agenciju BiH akademik Abdulah Sidran, a povodom najnovijih dešavanja u ovoj instituciji.

Naime, nakon što je aktuelni upravni odbor na, faktički, tajnoj skupštini izglasao sebi još jedan mandat, iako im je prethodni istekao još u martu, odlazak iz PEN Centra BiH najavila je i izvršna direktorica Ferida Duraković. Ona je u pismu poslanom rukovodstvu navela da raskida radni odnos, ali da ostaje raditi na projektima.

- Sadašnje (nelegalno!) rukovodstvo PEN Centra BiH tu instituciju od međunarodnog  značaja za našu državu - vodi u likvidaciju. Gospođa Duraković je svjesna te činjenice i zato, kao inteligentna osoba, koja Kancelarijom Centra upravlja 22 godine, za sebe traži kakvu-takvu odstupnicu – kaže Sidran za NAP.

Prema njegovim riječima, on je pogledao „tekst kojeg autorica naziva ostavkom i vidio da tu nikakve ostavke nema“.

- Gospođa Duraković jasno kazuje da će sve dosadašnje poslove i „projekte“ nastaviti raditi, osim jednog: kontakti sa javnošću. Ako se bježi od kontakta sa javnošću, mora biti da se radi o nekom velikom belaju – kaže on.

Akademik Sidran dodaje da Duraković upravo zbog toga moli Upravni odbor da za tu vrstu poslova (PR) imenuje nekog drugog, iz svoga aktuelnog sastava.

- Koliko god izgledalo sumanuto i blentavo – podnositi ostavku, a ostati na funkciji, izići iz nečega, a ostati unutra !? –  stvar postaje razumljiva kad se uzme u obzir činjenica da je četverogodišnji mandat Upravnom odboru i ostalim organima PEN Centra BiH istekao 4.3.2014. godine,  te da su  sve njihove odluke donesene nakon toga datuma pravno ništavne – zaključuje Sidran u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria.

Nelegalnosti u ovoj instituciji otkrivene su tek pošto je Sidran zatražio vraćanje u PEN Centar BiH, što je fokus javnosti usmjerilo i ka radu i djelovanju institucije koja svugdje u svijetu, osim kod nas, ima veliki značaj i ugled.

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android