Objavljeno u kategoriji BiH na 29.06.2015 08:25:14

Prije 70 godina u Sarajevu kod Željezničke stanice strijeljan Mustafa Busuladžić

Busuladžić: Jedan od najistaknutijih bošnjačkih intelektualaca u periodu između dva svjetska rata

Mustafa Busuladžić bio jedan od najistaknutijih bošnjačkih intelektualaca u periodu između dva svjetska rata, prenosi bh. novinska agencija Patria

Pisac, naučnik, nosilac ideje Mladi muslimani, antifašist, antikomunist a uz sve to i poliglot jer je pored maternjeg bosanskog jezika govorio i arapski, turski, njemački, francuski i italijanski jezik.
Busuladžić je rođen 1914. godine u Gorici kod Trebinja. Po završenoj osnovnoj školi upisao se u medresu u Travniku, a poslije tri godine prebacio se u Gazi-Husrev begovu medresu u Sarajevu gdje je i maturirao.

Još kao učenik medrese objavljivao je svoje tekstove u Islamskom glasu, Novom Beharu, Obzoru, Svijesti, El-Hidaji, Glasniku VIS-a, Našoj domovini i drugim publikacijama.

Nakon završene medrese upisao se na Višu islamsku šerijatsku školu u Sarajevu gdje je diplomirao 1941. godine. Iza toga proveo je dvije godine u Rimu na postdiplomskom studiju iz orijentalistike. 

Tada je bio saradnik italijanskih časopisa Mondo Arabo i Oriente Moderno. Bio je zaposlen u Sarajevu kao profesor u Šerijatskoj gimnaziji, a honorarno je radio u Ženskoj medresi, Realnoj gimnaziji i Srednjoj tehničkoj školi. 
Pored prosvjetnog i pedagoškog rada mnogo je pisao i prevodio. 

U vrijeme kada su Mladi Muslimani djelovali kao podružnica El-Hidaje, Mustafa Busuladžić je bio njihov zvanični predsjednik (poslije Kasima ef. Dobrače, a na prijedlog Mehmeda ef. Handžića). 

Mustafa Busuladžić je bio jedan od najplodonosnijih muslimanskih pisaca u Bosni i Hercegovini, a iz njegovog opusa izdvaja se brošura Muslimani u Sovjetskoj Rusiji u kojoj je opisao teško stanje muslimana u carskoj Rusiji koje se još više pogoršalo nakon dolaska boljševika na vlast. Ova knjiga je bila povod komunistima da prilikom ulaska u Sarajevo 1945. godine uhapse Busuladžića, izvedu ga na Vojni sud koji mu potom izriče smrtnu kaznu strijeljanjem.

Strijeljanje je izvršeno noću u sarajevskom naselju Velešići, a na mjestu gdje je strijeljan pronađene su kasnije njegove naočale i fes. Očevici su kazali da je bio vrlo smiren pred pogubljenje i da je cijelu noć uoči strijeljanja učio Kur'an.

Danas jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, piše NAP.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android