Članak

Više od 1.200 policajaca u potrazi za odbjeglim ubicom

On je jedan od dvojice ubica koji su 6. juna pobjegli iz zatvora Klinton u saveznoj državi Njujork.

Više od 1.200 američkih policajaca su preko noći i jutros pretraživali gustu šumu na istoku SAD, tragajući za robijašem Dejvidom Svitom, prenosi novinska agencija Patria.

On je jedan od dvojice ubica koji su 6. juna pobjegli iz zatvora Klinton u saveznoj državi Njujork. Šerif okruga Frenklin Kevin Malverhil rekao je rano jutros da dokazi da je Svit u šumi nastavljaju da pristižu, pa je izrazio očekivanje da će bjegunac biti uhvaćen, možda i za 48 sati. 

Policajci su oko šume postavili kontolne punktove; nose puške i provjeravaju vozila, otvaraju gepeke, zaviruju kroz prozor. Drugi bjegunac, osuđenik Ričard Mat, ubijen je u petak u obračunu sa policijom na oko 48 kilometara zapadno od zatvora Klinton iz kojeg je pobjegao zajedno sa Svitom. Mat se zakleo da nikad neće biti uhvaćen živ. 

Pretpostavlja se da se Svit krije blizu mjesta na kojem je Mat ubijen, na površini od 56 kvadratnih kilometara koje su pod gustim šumama i gustim žbunjem. Policija vjeruje da će Svit podleći umoru zbog stresa, usljed malo sna, oskudne hrane i ujeda buba.

-Umoran je, i napravit će grešku, rekao je šerif Malverhil.

Šerif okruga Klinton Dejvid Favro procjenjuje da će sada, pošto mu je kompanjon ubijen, Svitu biti još teže, jer neće imati nikog da ga odmjenjuje na straži dok spava i neće imati nikog da mu čuva leđa. 

Likvidirani Ričard Mat (49) je služio 25-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva i komadanja leša svog bivšeg poslodavca. Svit (35) služio je doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva šerifovog pomoćnika u okrugu Brum, 2002. godine. Vjeruje se da je bjegunac naoružan, pišu američki mediji. 

#Svijet