Članak

London ponudio novu rezoluciju o Srebrenici

Velika Britanija napravila je novu verziju rezolucije o Srebrenici, ali su izmjene kozmetičke i ne mijenjaju suštinu prvobitnog teksta koji je i u Beogradu i u Banja Luci ocijenjen kao neprihvatljiv,p

Velika Britanija napravila je novu verziju rezolucije o Srebrenici, ali su izmjene kozmetičke i ne mijenjaju suštinu prvobitnog teksta koji je i u Beogradu i u Banja Luci ocijenjen kao neprihvatljiv,prenosi novinska agencija Patria.

Prema informacijama beogradskih Večernjih novosti, praktično su uočljive samo dvije promjene.

Prva je da se riječ genocid, koja je u prvobitnoj verziji navedena na čak 35 mjesta u tekstu, sada pominje manje puta. Druga se odnosi na formulaciju o “desetinama hiljada žena, djevojaka, muškaraca i dječaka žrtava seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu”. Umjesto “desetina hiljada” sada stoji – “na hiljade”!

Ostali sporni dijelovi uglavnom su ostali netaknuti. I dalje se poziva na osudu svakog negiranja genocida u Srebrenici i apeluje da se lekcije iz prošlosti o ovakvim zločinima usade budućim generacijama i uđu u školske udžbenike.

Vlasti u Beogradu imale su uvid u novi tekst, ali je i on ocijenjen kao neprihvatljiv i izrazito antisrpski.

Kako tvrde izvori, još nisu obavljene konsultacije među članicama Vijeća sigurnosti UN-a o britanskoj inicijativi, niti je definitivno donesena odluka da li će se i u kom obliku dokument naći na sjednici 7. jula.

U diplomatskim izvorima objašnjavaju da za utvrđivanje dnevnog reda još ima vremena i da on može biti utanačen i uoči same sjednice, i to telefonskim dogovorom između članica Vijeća sigurnosti.

Stalne članice zasada su se samo usaglasile da 7. jula minutom šutnje odaju poštu žrtvama ratova na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995.

#Svijet