Članak

Pokolj u Tunisu: ISIL preuzeo odgovornost za smrt 38 turista

Islamska država (ISIL) preuzela je odgovornost za napad u petak u tuniskom hotelu u kojem je poginulo 38 osoba, većinom Britanaca, a koji je izveo muškarac s oružjem skrivenim u suncobranu, prenosi no

Islamska država (ISIL) preuzela je odgovornost za napad u petak u tuniskom hotelu u kojem je poginulo 38 osoba, većinom Britanaca, a koji je izveo muškarac s oružjem skrivenim u suncobranu, prenosi novinska agencija Patria.

Preplašeni turisti panično su bježali i pokušali pronaći zaklon pošto se začula pucnjava u resortu hotela Riu Imperial Marhaba nedaleko od Suse, 140 km južno od glavnog grada Tunisa, rekli su očevici i dužnosnici. Prije nego ga je ubila policija, napadač je mirno pucao iz vatrenog oružja i pritom ubio gotovo četvrdeset ljudi, javljaju svjetske agencije.

Stotine stranih turista odvezeno je u noći s petka na subotu autobusima na aerodrom Enfidha, na pola puta između Tunisa i Suse, kako bi ih se evakuirali iz Tunisa. Najavljeno je 13 letova posebno u pravcu Londona, Manchestera, Amsterdama, Bruxellesa i Sankt Peterburga.

Pripadnici ISIL-a na Twitteru navode da je "vojnik kalifata uspio izvršiti zadatak" usmrtivši gotovo 40 osoba "među kojima većinu državljana savezničkih zemalja koje se bore protiv države kalifata", govoreći o međunarodnoj koaliciji koja bombardira položaje ISIL-a u Iraku i Siriji.

Po vlastima, napadač se zove Seifeddine Rezgui, mladi Tunižanin rođen 1992., porijeklom iz Gaafoura, na sjeverozapadu, ali student u Kairouanu.

Premijer najavio zatvaranje 80 džamija

Premijer Tunisa Habib Essid najavio je zatvaranje oko 80 džamija zbog potpirivanja nasilja. Džamije funkcioniraju kao ustanove izvan državne kontrole te, kako tvrdi Essid, šire otrov. Zato će ih u roku od sedam dana zatvoriti, piše BBC.

#Svijet