Objavljeno u kategoriji Biznis na 18.02.2014 00:00:00

Optima i FDS platile najviše poreza državi!

Faksimil spiska 20 firmi koje su platile najviše poreza državi u 2013.

Optima Grupa iz Banja Luke uplatila je prošle godine Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) čak 255,2 miliona KM, što je rekordan iznos za 2013. godinu, ekskluzivno saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Odmah iza Optime, na spisku 20 firmi koje su uplatile najviše novca na jedinstveni račun BiH, a koji objavljuje NAP, je Fabrika duhana Sarajevo (FDS) sa 226,4 miliona KM. Ove dvije kompanije su uplatile daleko najviše poreza i akciza državi.

Na trećem mjestu je „BH Telecom“ Sarajevo sa 45,6 miliona KM, na četvrtom „Telekomunikacije RS“  42,8 miliona, te „Elektroprivreda BiH“ Sarajevo sa 39,1 milion KM.

„Elektroprivreda HZHB“ za prošlu godinu uplatila je 22,4 miliona KM, a slijedi je Elektroprijenos BiH sa 17 miliona. Slijede Hrvatske telekomunikacije, Coca Cola HBC B-H, Fabrika duvana. Turska firma sa predstavništvom u Sarajevu CENGIZ INSAAT uplatila je 14 miliona KM.

Slijede Rudnici Kreka u kocernu EP BiH, Banjalučka pivara, RiTE Ugljevik itd.

S druge strane, NAP, radi poređenja objavljuje i faksimil istog spiska iz 2007. godine.

Dok su neke firme uplatile isti ili čak veći PDV (FDS, BH Telecom, JP EP BiH, Coca Cola HBC B-H) druge su imale znatno manji za 2013. godinu (Integral-inženjering, Energoinvest Sarajevo). 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android