Objavljeno u kategoriji BiH na 18.02.2014 00:00:00

Berkovac: Spremni smo opet braniti državu!

Berkovac: Pravih boraca nema u vlasti i na funkcijama

Borci i istinski branitelji BiH su uvijek spremni stati na prvu liniju i ponovo braniti državu, izjavio je danas za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Izet Berkovac, borac i jedan od ratnih komandata slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH, koja danas obilježava 21. godinu od osnivanja.

Berkovac je prisustvovao zvaničnom obilježavanju ove važne godišnjice, ali pomalo razočaran kao i svi istinski borci, kaže, kako ne vidi boljitak u budućnosti. Istaknuo je da je 105. motorizovana brigada bila jedna od najvećih brigada u Armiji RBiH. Imala je oko 7.000 boraca od kojih je bilo oko 2.000 ranjenih, 312 poginulih i 8 „zlatnih ljiljana“.

Brigada je je regrutirala borce sa područja općine Centar Sarajevo gdje je imala osnovnu zonu odgovornosti dugu 12 kilometara, a tokom rata je izlazila na sva ratišta BiH. Izet kaže da i on, kao svi borci, pokušava potisnuti loša sjećanja.

- Nećemo pričati o smrti, o ranjavanjima, o uništavanju, o tragedijama. To je ono što svi pokušavamo potisnuti i radije ću vam ispričati neki lijep događaj, neku lijepu zanimljivu uspomenu – rekao je Berkovac u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

Prema njegovim riječima, on i njegovi saborci su se borili za državu, ali su ih zamijenili dezerteri koji su, kako kaže, njihovo povlačenje iskoristili i preuzeli vlast.

- Pravih boraca nema na vlasti, ni na većim funkcijama. Pravi borci su danas gladni, žedni i po ulicama. Ne vjerujem da će nam u budućnosti biti bolje, jer će nam trebati dosta vremena da poskidamo ove sa vlasti, one koji su nas doveli do ovog stanja. Bosne će biti, ona će opstati  jer bez obzira na sve, ne samo ja, nego i svi borci, spremni smo opet sutra ako bude potrebe stati u odbranu naroda i države Bosne i Hercegovine - rekao je Berkovac.

Predsjednik organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice Nedžad Ajnadžić ratni komadant Prvog korpusa BiH obratio se prisutnim te poručio da su svi državljani BiH dužni čuvati slavne i patriotske tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata, te da je vrijeme u kojem živimo vrijeme nepravde i „naš jedini odgovor je da na nepravdu odgovorimo pravdom“. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android