Članak

Wilders najavio prikazivanje karikatura Muhammeda a.s. na holandskoj televiziji

Holandski antislamski zastupnik Geert Wilders najavio je u petak da želi u subotu na javnoj holandskoj televiziji emitirati karikature Muhammeda a.s. u vrijeme rezervirano za političke stranke, prenos

Holandski antislamski zastupnik Geert Wilders najavio je u petak da želi u subotu na javnoj holandskoj televiziji emitirati karikature Muhammeda a.s. u vrijeme rezervirano za političke stranke, prenosi novinska agencija Patria.

-Sutra, u subotu, Geert Wilders pokazat će izbor karikatura Muhammeda a.s. na javnoj televiziji u vrijeme namijenjeno političkim stranaka, piše u priopćenju njegove stranke.

Geert Wilders tvrdi da želi pokazati karikature "radi zaštite slobode izričaja, a protiv nasilja", nakon što je natjecanje u karikaturama Poslanika u Teksasu bilo početkom maja meta napada za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Za brojne muslimane takve karikature su nepristojne i bogohulne, a televizija bi mogla zbog njihovog prikazivanja stranci PVV Geerta Wildersa odrediti sankcije.

Po medijima, holandske ambasade su upozorene na mjere koje moraju poduzeti ako se crteži prikažu jer bi to moglo izazvati žestoke proteste.

#Svijet