Članak

Haradinaj pušten iz pritvora, ali ostaje u Sloveniji

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pušten je iz pritvora poslije saslušanja u Kranju, ali ostaje u Sloveniji. Haradinaj tvrdi da nije bio uhapšen, već da je samo zadržan na ljubl

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pušten je iz pritvora poslije saslušanja u Kranju, ali ostaje u Sloveniji. Haradinaj tvrdi da nije bio uhapšen, već da je samo zadržan na ljubljanskom aerodromu do razjašnjenja procedure u vezi sa potjernicom Srbije koja datira iz 2006. godine, javila je RTS, prenosi novinska agencija Patria.

"Na svim aerodromima je ova potjernica uklonjena osim na ovom u Ljubaljani. Tokom puta sam prošao nekoliko aerodroma i nisam imao problema. Ali, ovi (Slovenci) su isti kao i oni (Srbi), njihova braća, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je uhapšen oko 13 sati na aerodromu u Ljubljani, na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisala Srbija, kaže za RTS novinarka slovenačke televizije Pop Tea Šentjurc.

Bivši vođa OVK vraćao se u Prištinu iz zvanične posjete Njemačkoj. Policija ga je nekoliko sati zadržala na ljubljanskom aerodromu, poslije čega je, oko 18 sati, sproveden istražnom sudiji suda u Kranju.

Kako RTS saznaje, Haradinaj je pušten iz pritvora, ali za sada ostaje u Sloveniji.

Lider Alijanse za budućnost Kosova je, u telefonskoj izjavi za Balkansku istraživačku mrežu, istakao da mu je rečeno da se u 18 sati pojavi pred slovenačkim sudom da se "raščiste stvari". Dodao je da su vlasti u Sloveniji "zabrljale", je su ga uhapsile na osnovu potjernice iz 2006. godine, za koju kaže da nije validna.

"Ovo ne vidim samo kao ličnu uvredu, već i kao uvredu za Kosovo", rekao je Haradinaj, navodeći da je od 2012. godine putovao u različite zemlje, uključujući i SAD i evropske zemlje i da nije imao problema. 

Odmah nakon privođenja, Alijansa za budućnost Kosova je zatražila hitno oslobađanje Haradinaja, ističući da je riječ o namjernoj akciji. Alijansa smatra i da je srbijanska potjernica "blaćenje i napad" na Haradinaja.

Portal Koha.net saznaje da je međunarodna potjernica Srbije za Haradinajem i dalje u sistemu slovenačke policije među ostalim potjernicama, pa se, kako je javio prištinski medij, očekuje da "bude izbrisana" prije oslobađanja lidera AZBK.

#Svijet