Članak

Hojt Ji: BiH mora iskoristiti pomoć koja joj se sada pruža ako želi napredak

Jedna od tema koja se našla na sjednici PIC-a bila je i obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Ji je govoreći o tome kazao da je međunarodna zajednica posvećena ne samo prema građanima u

U BiH sam došao zbog sjednice PIC-a. Bilo je jako pozitivno, sve članice Upravnog odbora su potvrdile čvrstu podršku BiH i njenoj budućnosti kao članici Evrope, na putu ka prijemu u članstvu u EU, što bi podiglo standard građana.

Također, data je podrška radu Uredu visokog predstavnika u BiH i podrška onome što oni rade.

Sve međunarodne organizacije koje su aktivne u BiH, a ima ih podosta, kao što su MMF, OSCE, Evropska banka za obnovuu i razvoj, svi su bili tamo i svi su rekli da će zajednički raditi da bi se pomoglo BiH da napreduje, kazao je u intervjuu za bh. novinske agencije među kojima je bila i Patrija Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee), zamjenik pomoćnika američkog sekretara.

Jedna od tema kojoj je Ji govorio novinarima bila je i tema posvećen 20. godišnjici genocida u Srebrenici. Govoreći o tome kazao da je međunarodna zajednica posvećena ne samo prema građanima u BiH, već građanima u cijelom svijetu da urade sve što je u njihovoj moći da spriječe tragediju.

-Trebamo poštovati ljudska prava, ljude svih vjeroispovijesti, međunarodni zakon. Kada je riječ o godišnjici u Srebrenici imamo dužnost pomoći da osiguramo da država BiH ima institucije, dakle od vladinih struktura do pravosudnih institucija, da budu sposobne da se suoče sa bilo kakvim izazovima sa kojima će se suočavati građani u budućnosti.

Dakle, problem koji je doveo do problema genocida ne može riješiti samo jedna institucija u zemlji. Sve to mora biti zadatak i posvećenost i međunarodne zajednice, a to u BiH možemo ako nastavimo sa reformama i projektima koje podržava međunarodna zajednica, da se takav incident više ne ponovi.

Kada je riječ o pripremama i nepostojanju koncenzusa oko nekog dogovora, normalno je da imamo nesporazuma, ali mi dajemo podršku reformama i pozivamo sve strane u BiH da podrže tu inicijativu, i da naprave te neophodne promjene u ekonomiji, u socijalnom tkivu zemlje kako bi BiH mogla ići naprijed, rekao je Hojt Ji.

On je poručio da je na izabranim liderima da nađu rješenja tako da ne postoje odgađanja ili kašnjenja, jer postoje one stranke koje žele da ova zemlja ide naprijed.

-Ne bi tebalo biti stranaka koje blokiraju i zaustavljaju procese koji se moraju desiti kao i u svim zemljama. Odgađanje ili blokiranje nije rješenje.

Želim dati čvrstu podršku da se promovira pomirenje uključujući i  obilježavanje u Srebrenici. To još samo povezuju ljude da se takva tragedija nikada ne ponovi, istakao je Ji i prokomentirao rezoliciju o Srebrenici koju će u Vijeće sigurnosti UN-a uputiti Velika Britanija.

-Prerano je komentarisati tekst rezolucije i gledanje sa aspekta pozicije različitih ljudi i različitih zemalja, jer je to još uvijek u formi nacrta i tek kada ode na glasanje tek ćemo tada moći govoriti i o tome.

Svaka zemlja ima pravo izraziti svoje mišljenje. Već postoji presuda Međunarodnog suda da to što se desilo u Srebrenici jeste genocid, i po našem mišljenju to pitanje više nije otvoreno za bilo kakvu debatu.

Važno je u obilježavanju da se prisjetimo žrtava i porodica i da se ponovo opredijelimo da smo naučili lekciju i kakve god promjene i reforme treba usvojiti da bi se osigurala tolerancija, da ćemo to i u svojiti, naglasio je Hojt Ji.

On je rekao da je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, te da je bio pozitivno iznenađen onim što su mu rekli o svojoj opredjeljenosti da rade sa EU i sa drugim članicama međunarodne zajednice na promoviranju reformi specifično u vezi sa Agendom EU.

- Pokazali su spremnost da se to dogodi. Naročito sam bio impresioniran sa predsjedavajućim Vijećim ministara BiH koji je iznio plan koji uključuje prioritete.

Mislim da je to pravi način pristupa reformama. Mislim da ima puno toga što će BiH morati napraviti na svom putu da postane stabilno društvo. Bio sam ohrabren izjavama lidera. Što se tiče sporova i neslaganja, to nije ništa neobičajeno, ne samo u BiH već i u drugim zemljama.

Ali, važno da je da lidere ove zemlje, koji su izabrani prije osam mjeseci, treba smatrati odgovornim da donose odluke, reforme.

Sporovi su uvijek prisutni, to se događa i u mojoj zemlji, ali prije ili kasnije se mora doći do kompromisa. Bolje prije nego kasnije, poručio je Hojt Ji.

Pomoćnik zamjenika državnog sekretara je naglasio da građani od lidera traže, kao i međunarodna zajednica, da rade svoj posao.

-A to je da zemlja može dobijati pomoć od međunarodne zajednice, ako budu radili kako treba.

Nikada nije lako donijeti političku odluku, ali ne treba odgađati dugo. Važno je pokazati međunarodnoj zajednici da su domaći političari spremni da sprovedu reforme. Građani treba da razumiju šta je to izloženo riziku, a to je ogromana količina pomoći BiH. Ne radi se samo o komadiću papira koji se zove Agenda za reforme, nego se radi dobijanju značajne kontinuirane pomoći od međunarodnih finansijskih institucija da bi se ovoj zemlji pomoglo da ide naprijed, pojasnio je Hojt Ji.

Rezulate, prema njegovim riječima, treba očekivati prije kraja ove godine.

-Svi želimo vidjeti kako BiH napreduje prije izbora 2016. godine. Lideri su se usaglasili oko Agende za reforme, sada je korak da počnu to i implementirati uz pomoć međunarodne zajednice, ukoliko se pokaže volja od strane političara u BiH.

Period ljetnih odmora se približava. Dugo smo čekali od izbora, mislim da sada trebaju početi raditi da bi se do nekih rezultat došlo prije ljetnih odmora.

Međunarodna zajednica ne treba da donosi rokove. To trebaju postaviti lideri sami. Postoji potreba da se postigne neki napredak prije nove godine, ili ranije, ali generalno međunarodna zajednica očekuje da rade što je brže moguće, ne da bojkotuju bez razloga, naglasio je Hojt Ji.  

Hojt Ji je rekao da je u svakoj demokratiji moć glasanja najveća moć da se prenese poruka liderima šta treba da se uradi.

-Tu je i nevladin sektor, koji treba da informišu lidere šta se očekuje od njih. Osuđujemo nasilne proteste, ali mislim da je primjer onoga što se dešava ako lideri ne odgovaraju na želje ljudi, što smo vidjeli u februara u 2014. Naravno, ne želimo da se paljenje ponovi, zbog toga ne smije doći do prekida u komunikaciji između građana i lidera.

Građani moraju kazati da su umorni od obećanja za vrijeme kampanja već da im trebaju reforme.

Također, naša odlučnost da pomognemo BiH nije bezgranična. Ono što sada imamo su sretne okolnosti, otvorio se jedan interes, to je obnovljen interes.

Evropska unija jako puno pažnje posvećuje BiH. Mislim da također imamo pažnju ostatka Evrope ne samo EU i regiona, zemlje koje brinu za Zapadni Balkan koje također žele napredak u BiH jer, niko ne želi da BiH zaostaje, jer nije to dobro ni za region.

Važnost javnih preduzeća

Nestabilnost u BiH utječe negativno i na imidž regiona. BiH kao najsiromašnija zemlja, sa najvišim stopama korupcije ima utjecaja i na ostale zemlje regiona, rekao je Hojt Ji i dodao:

-Važno je da se stranke pokušaju dogovoriti i da to ne traje dugo. Da ne sprječavaju rad Federalne vlade.

Čak i ako postoje političke razlike između političkih stranaka, Vlada ne smije prestajati raditi. Naravno da je pitanje kako se upravlja javnim preduzećima, važno pitanje.

Javna preduzeća moraju postati konkurenta, sposobna da sama stoje na svojim nogama bez pomoći države ili da se koriste kao mehanizam u rukama političara. Treba naći prava rješnje, da li je to restruktuiranje, ili likvidacija, ali rješenja treba naći što prije.

#Intervju