Objavljeno u kategoriji BiH na 18.02.2014 00:00:00

File: Naša predanost BiH nije poljuljana

File na konferenciji za novinare: Razočaran neuspjehom (Foto: NAP)

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Sarajevu nakon razgovora sa državnim premijerom Vjekoslavom Bevandom i entitetskim premijerima kako Evropska unija ostaje predana u želji da BiH ide ka članstvu u Uniji. 

- Naša predanost nije poljuljana - kazao je File i nakon što jučer na višesatnim razgovorima sa političkim liderima nije postignut dogovor o provođenju presude Sejdić-Finci.

Razočaran je sinoćnjim neuspjehom pregovora, i kazao je kako su neki pokušali biti konstruktivni, a neki su  pokušavali da uključe i neke druge teme koje se ne tiču presude.

- Ovaj neuspjeh ne znači kraj našeg angažmana, ali su moguće posljedice zbog neispunjaanja te presude. Institucije BiH moraju ispunjavati svoje međunarodne obaveze. Rješenje presude mora biti u izgradnji mosta između Dejtona i Brisela. Tek nakon  prelaska tog mosta može se očekivati napredak. Što budete više radili i približavali se EU, mi ćemo vam pomagati. Ovo je ključ koji će omogućiti taj prolaz ka EU - kazao je File.

File je naglasio da su sastancima s liderima prisustvovali i predstavnici Vijeća Evrope i Venecijanske komisije, ali i SAD-a.

File je istakao da politički sistem mora biti više odgovoran prema građanima BiH i da se obezbijedi ispunjavanje opravdanih zahtjeva građana. 

File je danas govorio i o potrebi uspostavljanja koordinacijskog mehanizma. Kako je naglasio File, svi trenutni i budući IPA fondovi planirani za BiH bit će vezani za provođenje neophodnih reformi. Poseban akcenat stavljen je na efikasniju borbu protiv korupcije.

- Bez tog mehanizma i političke volje neće biti rezultata. U razgovorima sa premijerima naglašena je važnost rješavanja osnovnih ekonomskih i socijalnih problema građana. Uključenost građanskog društva je dobra jer tako se djeluje na političare. Pomoći ćemo vam, da sistem koji postoji u BiH odražava i vrijednosti EU. Osnovni cilj je da se omoguće pravični i i fer izbori i da političari preuzmu odgovornost - kazao je između ostalog File. Odmah nakon sastanka Filea je krenuo prema Sarajevskom aerodromu. 

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android