Članak

Poljski Watergate: Procurile tajne snimke političara, pljušte ostavke

Poljsku je ovih dana iznova počeo potresati skandal s prisluškivanjem i objavom tajnih snimki zbog čega je četvero ministara u vladi premijerke Ewe Kopacziznenada podnijelo ostavku, a s funkcije je od

Poljsku je ovih dana iznova počeo potresati skandal s prisluškivanjem i objavom tajnih snimki zbog čega je četvero ministara u vladi premijerke Ewe Kopacziznenada podnijelo ostavku, a s funkcije je odstupio i predsjednik parlamenta, prenosi novinska agencija Patria.

Riječ je o aferi koja je buknula još lani, a u fokus javnosti vratila se nakon što su se na Facebooku prije nekoliko dana pojavili novi dokumenti iz istrage o tajno snimljenim razgovorima najutjecajnijih poljskih političara, koji su uhvaćeni kako o trošku poreznih obveznika uz škampe u uglednom restoranu s raznim lobistima i moćnim poduzetnicima dogovaraju političku strategiju.

Kako javlja agencija Associated Press, ostavku je podnio ministar zdravstva Bartosz Arlukowicz, ministar sporta Andrzej Biernat, ministar državne rizniceWlodzimierz Karpinski i predstojnik ureda premijera Jacek Cichocki, koji je istovremeno član kabineta. Povukao se i nekadašnji šef diplomatije Radek Sikorski, koji je u međuvremenu imenovan predsjednikom parlamenta. Svi su oni akteri spomenutih snimki.

Kažu da su ostavke sada dali radi dobrobiti svoje stranke Civilne platforme, koja još uvijek ima vladu, ali je njen kandidat za predsjednika države Bronislav Komorowski nedavno neočekivano poražen od ultradesničara Andrzeja Dude. Stranka se stoga našla pod velikim pritiskom i u anketama pred skorašnje parlamentarne izbore ne stoji najbolje.

-Dok god sam ja premijerka, neću dopustiti političke igrice oko traka u predizbornom periodu, izjavila je premijerka Ewa Kopacz koja se pritom stranačkim pristalicama izvinila jer su, kako kaže, proteklih godinu dana s gnušanjem slušali snimke koje su procurile.

Ona je prije nekoliko dana vidno bijesna izrazila nezadovoljstvo što istraga o ilegalno snimljenim vrpcama još nije dala rezultata. Bivši poljski premijer Donald Tusk, koji je bio na vlasti kada su snimke prvi put procurile, svojedobno je odgovornost za aferu koja je prozvana poljskim Watergateom pokušao svaliti na strane tajne službe, ali dokaza za to nema.

Kopacz je zbog svega naumila smijeniti glavnog državnog advokata, ali pitanje je hoće li u toj namjeri uspjeti, s obzirom da je to u domeni predsjednika države, a on nije u njenom političkom taboru.

#Svijet