Članak

Nakon 13 godina: Erdoganova AKP izgubila većinu u parlamentu

Ovi izbori su faktički referendum o tome hoće li Erdoganu biti dodijeljena dodatna ovlaštenja, koja bi promijenila značajno tursku demokratiju i produžila njegovo vladanje kao najutjecajnijeg političa

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana osvojila je na današnjim izborima najviše glasova, ali je prvi put za 13 godina izgubila parlamentarnu većinu i morat će da formira koaliciju, pokazali su zvanični rezultati na osnovu 98 posto prebrojanih glasova, prenosi bh. novinska agencija Patria.

AKP je osvojila 41 posto glasova, a za njom slijede Republikanska narodna partija (ĆP) sa 25 posto, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta (MHP) 16,5 poato i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) sa 12,5 posto glasova kojoj je i bio cilj ulazak u parlament. Pristalice ove stranke na ulicama Turske slave uspjeh stranke.

Kako se predviđa, AKP će u parlamentu, koji ima 550 mjesta, imati 259 predstavnika, CHP 131, MHP 82 i HDP 78, prenose svjetski mediji.
Zvaničnici opozicione CHP su izjavili da rezultati izbora pokazuju da su glasači odbacili Erdoganovu želju za širim ovlaštenjima i da su jasno rekli "ne" predsjedničkom sistemu.

Vladajućoj stranci je potrebna dvotrećinska većina za promjenu ustava.

Ovi izbori su faktički referendum o tome hoće li Erdoganu biti dodijeljena dodatna ovlaštenja, koja bi promijenila značajno tursku demokratiju i produžila njegovo vladanje kao najutjecajnijeg političara.

Više od 53,7 miliona građana imalo je pravo glasa na izborima za 550 članova turskog parlamenta iz 20 stranaka i među 165 nezavisnih kandidata.

#Svijet