Članak

SDA ne želi novog partnera, Čović insistira na SBB-u

Čović je kazao da su iscrpljene sve mogućnosti funkcioniranja ove koncepcije (SDA -HDZ-DF) i da je Vlada FBiH već sama po sebi manjinska iako će DF ostati u Vladi FBiH.

Predsjednici HDZ BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović nakon današnjeg sastanka imali su različite stavove o mogućim koalicionim partnerima nakon što je od jučer DF opozicija u FBiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Čović je kazao da su iscrpljene sve mogućnosti funkcioniranja ove koncepcije (SDA -HDZ-DF) i da je Vlada FBiH već sama po sebi manjinska iako će DF ostati u Vladi FBiH.

- Ja nisam optimističan, previše smo vremena izgubili osam mjeseci od izbora. Trebamo tražiti potencijale za parlamentarnu većinu u strankama koje su u opoziciji i nije realno očekivati da vas opozicija podržava. U ovom momentu smo rekli idemo raditi i uporedo tražiti partnere s kojima možemo graditi bolju budućnost BiH. Treba s ljudima razgovarati i ja sam zagovornik da SBB bude dio te parlamentarne većine, ali ja nisam zagovornik od danas već od 10. mjeseca. Trebamo međusobno razgovarati i ja ću lično razgovarati sa predsjednikom SBB da li na sličan način vidimo napravljene planove, prošlo je  osam mjeseci, prođe li još 6 možemo reći da smo napravili fijasko od izbornih rezultata je nismo ništa ponudili narodu koji nas je izabrao – kazao je Čović.

Izetbegović je kazao nakon sastanka da je važno da se započne reformska agenda i da je na neki način koalicija s DF-om još uvijek aktuelna.

- Premijer Novalić neće pokretati smjenu ministara DF-a niti će SDA tražiti nove koalicione partnere. Oni su rekli da biti u toj vladi, da će podržati sve reformske zakone i sad ćemo vidjeti. Vlada je napravljena i treba konačno da se posveti poslu - rekao je Izetbegović dodavši da SDA ne želi za partnera SBB.

Čović je dodao i da su jutros održali sastanak sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem kako bi vidjeli šta i kako dalje.

- Dolazi nam puno gostiju u narednom periodu i želimo pokazati da izjava koju smo potpisali nije samo na papiru već da smo spremni po njoj raditi – kazao je Čović.

#Izbori