Objavljeno u kategoriji BiH na 18.02.2014 00:00:00

Hapšenja u Grčkoj zbog prevare sa deminiranjem u BiH

Organizacija uzela novac za projekte deminiranja u BiH

Policijske snage u Grčkoj uhapsile su šefa nevladine organizacije Međunarodni centar za deminiranje iz ove države pod optužbom za prevaru tešku devet miliona eura. Ova je organizacija, kako saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP), poslovala i u Bosni i Hercegovini.

Sjedište organizacije je nedavno premješteno iz Grčke na Kipar. Privedeno je još sedam osoba uključujući i suprugu čelnika organizacije te tri bivša i tri sadašanja uposlenika organizacije. Policija je saopćila da se radi o jednom od najvećih slučajeva zolupotrebe državnih sredstava i pranja novca dosada pronađenom u Grčkoj.  

Čelnik centra, bivši novina, navodo je pribavio četiri nekretnine, tri u Atini i jednu na otoku Rodos, a živio je u luksuznoj vili u glavnom gradu. Organizacija je od Grčke dobila devet miliona eura, navodno za deminiranje u BiH, Iraku i Libanu od 2000 do 2004. Policija je saopćila da ambasade nisu pratile provođenje projekata, niti je uopće jasno da li su projekti predviđeni ikada i sprovedeni na terenu. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android