Članak

Opasan incident: Rusi poslali vojne avione na američki ratni brod

-Avioni Su-24 pokazali su američkoj posadi da su spremni snažno reagirati na povredu naših granica i braniti interese države, dodao je izvor.

Rusija je u subotu digla svoje vojne avione zbog američkog ratnog broda koji se, kako navodi agencija RIA Novosti, agresivno ponašao u Crnom moru, prenosi novinska agencija Patria.

Riječ je o razaraču Ross, koji je navodno plovio uz sam rub ruskih teritorijalnih voda i pokazivao je namjeru da uđe u njih, navodi RIA pozivajući se na neimenovani vojni izvor na Krimu.

-Posada broda ponašala se provokativno i agresivno, što je zabrinulo operativce na izvidnim položajima kao i posade brodova crnomorske flote, kazao je neimenovani izvor, napominjući da su prema Amerikancima poslani vojni lovci tipa Su-24.

-Avioni Su-24 pokazali su američkoj posadi da su spremni snažno reagirati na povredu naših granica i braniti interese države, dodao je izvor.

Rusko ministarstvo odbrane nije imalo komentara na izvještaj agencije RIA, prenosi The Guardian .U Pentagonu, pak, insistiraju da je USS Ross čitavo vrijeme plovio međunarodnim vodama, izvodeći 'rutinske operacije'.

Ovaj je incident najnoviji u čitavoj seriji bliskih susreta o kojima svako malo stižu izvještaji još od aneksije Krima. Doduše, nešto češće stižu izvještaji o ruskim avionima koji se opasno približavaju zračnim prostorima članica NATO-a, što nerijetko rade ne uključujući transponder čime, kako tvrde u NATO-u, ugrožavaju civilni zračni promet.

#Svijet