Članak

Papina sigurnost u Sarajevu neće biti ugrožena, otvorenim vozilom proći će Koševom

Odgovarajući na novinarska pitanja glede Papine sigurnosti, glasnogovornik je zaključio „kako nema posebne zabrinutosti za sigurnost, jer nema dojava o nekim terorističkim prijetnjama“.

Direktor ureda za odnose s javnošću Svete Stolice, otac Federico Lombardi, održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na program apostolskog pohoda njegove svetosti, pape Franje, u Sarajevo (BiH) 6. juna 2015., prenosi bh. novinska agencija Patria.

Lombardi je kazao da papa Franjo nosi poruku mira, suživota, pomirenja i obnove za zajedničku budućnost Bosne i Hercegovine. 

- Pohod ispunjen obvezama i susretima je znakovit jer je Sarajevo zbog svoje povijesti, mjesto gdje se treba govoriti o ratu, miru i pomirenju, ali i o ekumenskom i međureligijskom dijalogu.

Stoga će i iz ovog razloga u Papinoj pratnji biti dvojica kardinala: Jean Louis Tauran (Žan Luj Toran) i Kurt Koch (Koh), predstojnici Vijeća za međureligijski dijalog i Vijeća za jedinstvo kršćana.

Lombardi je objasnio da će tokom svečanosti dočeka na trgu pred zgradom Predsjedništva BiH, poslije himni i vojničkog pozdrava biti pušteni golubovi da podsjećaju na goluba mira koji je predstavljen na službenom logu pohoda. Na Olimpijskom stadionu u Sarajevu na Misi će sudjelovati više od 60.000 osoba, i papa Franjo će u otvorenom vozilu, koji inače koristi za vožnju po trgu Sv. Petra, proći stadionom da pozdravi vjernike.

Papa će se kretati u „papamobilu“ i po Sarajevu.

- To će mu omogućiti da vidi mnoga groblja koja su razasuta po gradu. Tokom opsade Sarajeva mrtve su pokapali i u gradskim parkovima - podsjetio je otac Lombardi.

Susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama u katedrali biće obilježen „s tri snažna svjedočenja jednog dijecezanskog svećenika i jednog svećenika redovnika te jedne časne sestre“. Znakovit će biti i međureligijski susret na kojem će osim nadbiskupa sarajevskog kardinala Vinka Puljića, sudjelovati i predstavnici pravoslavne, židovske i muslimanske zajednice.

Posljednji susret bit će s mladima u Centru za mlade „Ivan Pavao II.“. Dvoje mladih, jedna pravoslavna djevojka i jedan mladić katolik, iznijet će svoja svjedočenja.

- Papa će pokloniti Centru kip Ivana Pavla II.

Odgovarajući na novinarska pitanja glede Papine sigurnosti, glasnogovornik je zaključio „kako nema posebne zabrinutosti za sigurnost, jer nema dojava o nekim terorističkim prijetnjama“.

Ova posjeta pape Franje treća je po redu posjeta Svetog oca Bosni i Hercegovini i druga Sarajevu.

- To je država sa kompleksnom institucionalnom strukturom, podsjetio je glasnogovornik, s Predsjedništvom sastavljenim od tri člana: bošnjačkim, srpskim i hrvatskim, koje odgovara demografskoj, etničkoj i religijskoj strukturi u istoj mjeri kompleksnoj. Od otprilike 3,8 miliona stanovnika, 40% su muslimani, 31 % pravoslavci, 15 % katolici, ostalo spada na nacionalne i religijske manjine, među kojima i židovska.

Bosna i Hercegovina je izašla iz dramatičnih godina rata, danas se trudi oko mirnog i skladnog suživota. Trenutna situacija nije ipak lagana: zemlja izlazi iz velikih tenzija i prolazi kroz tešku ekonomsku situaciju i oštre socijalne konflikte.  

#Svijet