Članak

Italijani spasili više od 3.300 imigranata

Italijanska obalska straža objavila je u petak da je tokom dana koordinirala akciju spašavanja više od 3300 izbjeglica u Sredozemnome moru, gdje je italijanska ratna mornarica pronašla 17 trupala na v

Italijanska obalska straža objavila je u petak da je tokom dana koordinirala akciju spašavanja više od 3300 izbjeglica u Sredozemnome moru, gdje je italijanska ratna mornarica pronašla 17 trupala na više nesigurnih plovila, prenosi novinska agencija Patria.

Pozivi u pomoć bili su upućeni sa 17 različitih brodova, a tokom večeri još su trajale druge operacije spašavanja. Trupla su pronađena u tri gumena čamca na kojima je bilo i više od tristo živih imigranata, piše na Twitteru talijanska mornarica.

Na upit AFP-a ured za pres mornarice nije mogao reći šta je bilo uzrok smrti tih ljudi.

U akciji spašavanja u petak učestvovala su barem četiri broda italijanske ratne mornarice, brodovi obalne straže, italijanske carinske i finansijske policije, irski i njemački ratni brodovi, strani brodovi koji učestvuju u europskoj operaciji Triton i teretni brodovi koje je obalska straža skrenula s rute.

U četvrtak je na Sredozemnome moru spašeno više od 700 imigranata, od čega je polovinu spasio britanski nosač helikoptera.

#Svijet