Članak

ISIL objavio fotografije neoštećene Palmire

Reuters nije uspio iz neovisnih izvora potvrditi autentičnost fotografija koje je odjel ISIL-a za medije postavio na forumima

Islamska država (ISIL) je na internetskim stranicama objavila fotografije za koje tvrdi da su snimljene nakon ulaska njezinih pripadnika u sirijsku Palmiru, a prikazuju neoštećene antičke ostatke građevina u centru toga grada, prenosi novinska agencija Patria.

Reuters nije uspio iz neovisnih izvora potvrditi autentičnost fotografija koje je odjel ISIL-a za medije postavio na forumima. I aktivisti koji su u kontaktu sa stanovnicima grada kažu da nije napravljena nikakva šteta na građevinama pod UNESCO-vom zaštitom otkad su ga osvojili pripadnici ISIL-a.

Pripadnici ove terorističke organizacije uništili su brojne spomenike kulture u susjednom Iraku, ali i u Siriji, zbog čega je sirijsko ministarstvo za starine izrazilo zabrinutost da bi se slična devastacija mogla ponoviti po ulasku u Palmiru.

ISIL je objavio fotografije pod nazivom "Stari grad Tadmur" na kojemu se ruševine antičkoga grada vide izvana, a vidi se i neoštećen amfiteatar.

#Svijet