Članak

Slovenija: 5.000 ljekara u štrajku, traže veće plaće

Slovenski ljekari zaposleni u javnim ustanovama počeli su u četvrtak ujutro 24-satni štrajk kojim traže povećanje plaća i promjenu normativa rada, prenosi novinska agencija Patria.

Slovenski ljekari zaposleni u javnim ustanovama počeli su u četvrtak ujutro 24-satni štrajk kojim traže povećanje plaća i promjenu normativa rada, prenosi novinska agencija Patria.

U štrajku učestvuje oko 5.000 ljekara i stomatologa, objavio je njihov sindikat Fides koji je organizirao protest. Sindikat tvrdi da ljekari štrajkuju ne samo zbog lošeg položaja te struke nego i zbog višegodišnjeg odgađanja cjelovite reforme u zdravstvu.

Ljekari u javnim bolnicama i domovima zdravlja primaju zbog štrajka samo hitne slučajeve te pacijente starije od 65 i mlađe od 18 godina, a normalan rad odvija se i na ginekološkim i onkološkim odjelima. Ministrica zdravlja Milojka Kolar rekla je da je štrajk načelno legitiman, ali da vlada ne može pristati na ucjene te negira da je odbijala komunikaciju sa sindikatom ljekara.

Ljekari zahtijevaju povećanje plaća tražeći da prosječna plaća liječnika bude trostruki iznos prosječne plaće u državi. Nadalje zahtijevaju promjenu normativa rada jer se zbog preopterećenosti ne mogu posvetiti pacijentima.

Nacionalni zavod za zdravstveno osiguranje objavio je da bi za udovoljavanje njihovim zahtjevima bilo potrebno dodatnih 200 miliona eura godišnje, što znači da bi doprinose za zdravstvene usluge trebalo povisiti.

Ljekari se žale i na pad ugleda njihove profesije i snižavanje standarda što se ogleda i u padu njihovih plaća. Upozoravaju da mlađe ljekare takvo stanje potiče na odlazak u inostranstvo i da Sloveniji u zdravstvenom sistemu trenutno nedostaje najmanje 200 ljekara prema evropskim standardima.

Ankete provedene ove sedmice pokazale su da javnost nije naklonjena zahtjevima sindikata ljekara, pa je nešto više onih koji smatraju da su zahtjevi ljekara pretjerani od onih koji sa štrajkom simpatiziraju.

#Svijet