Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 26.04.2014 00:00:00

Pašović: Dercon podržava nastojanja da se otvori Zemaljski muzej BiH

Dercon održao predavanje

Chris Dercon, direktor najposjećenije galerije moderne umjetnosti na svijetu Tate Modern u Londonu održao je predavanje u Sarajevu na temu „Sve se može promijeniti“.

Prema riječima Harisa Pašovića istaknutog bh. reditelja na čiji poziv je Dercon i doša u Sarajevo, predavanje je trajalo dva sata i prisustvovalo mu je 300 ljudi. O značaju posjete Dercona našoj zemlji i Sarajevu Pašović je za bh. novinsku agenciju Patria kazao da nema značajnijeg čovjeka kada su u pitanju muzeji i galerije.

- On je najznačajniji mislilac u kulturi danas, drži predavanja po cijelom svijetu. Galeriju čiji je on direktor godišnje posjeti 5 miliona posjetitelja -  kazao je Pašović.

S obzirom na stanje kulturnih institucija od državnog značaja, pitali smo Pašovića da li je Dercon upoznat sa situacijom.

- On je pozdravio informaciju da će Federalna vlada u ponedjeljak donijeti odluku o preuzimanju privremene nadležnost nad Zemaljskim muzejom BiH i samo je važno da muzej radi – kazao je Pašović za NAP.

Nakon Sarajeva, već danas Dercon će posjetiti Bunker u Konjicu, a zatim i Mostar.

 -  Obišao je već sarajevski Tunel, sinoć je bio u Historijskom muzeju susreo se s velikim brojem umjetnika – kazao je Pašović.

Na pitanje kakve su mu impresije o Sarajevu, Pašović je kazao da je Dercon sretan što je posjetio glavni grad BiH, a već je dosta toga i znao.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android