Objavljeno u kategoriji BiH na 18.02.2014 00:00:00

Dogovora nema, File se nije pojavio pred novinarima

Izetbegović:Vratit ćemo se za pregovarački sto

Pola sata iza ponoći, poslije devetosatnog sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom (Stefan File) novinarima su se obratili lideri tri stranke (SBB, HDZ 1990 i SDP) i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović. Stefan File nije izašao pred novinare, niti je dao bilo kakav komentar o sastanku sa bh. političarima. Prvi se prisutnim novinarima obratio predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić. U kratkoj izjavi kazao je da i "pored najbolje volje i napora gospodina Filea nismo uspjeli doći do rješenja, što nas koči ka evropskom putu" - naglasio je Radončić i iskazao uvjerenje da će biti nove prilike kako bi se konačno riješila presuda suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci". Na novinarska pitanja Radončić nije želio odgovarati.

Zatim se obratio i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je također izrazio žaljenje zbog neuspješnih pregovora.

- Vratit ćemo se za pregovarački sto i pokušat ćemo ponovo - istakao je Izetbegović. Komentirajući razloge nepostizanje dogovora naveo je da je problem bio oko izbora članova Predsjedništva BiH. Prvobitni prijedlog bio je da se deset kantona razdvoje u dvije grupe. I to ne bi bile fiksne grupe kantona već "plutajuće", odnosno promjenljive.

- Hrvati su tražili da se ti kantoni definišu. To nije bilo prihvatljivo bošnjačkim strankama. Po meni, dalo se razgovarati o tim stvarima - naglasio je Izetbegović.

Na novinarska pitanja o drugim temama razgovora, Izetbegović je kazao da je očekivao i razgovor o aktuelnoj situaciji u državi, protestima, ali je fokus bio na rješavanju slučaja "Sejdić-Finci."

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990 rekao je da se lideri nisu mogli dogovoriti oko dvije tačke od 14 ranije dogovorenih na sastanku u Briselu.

- Postoji saglasnost da se kod izbora članova Predsjedništva BiH briše etnički prefiks, ali da se ne nameće izborna volja jer to vodi diskriminaciji - kazao je Raguž. On je još naglasio da nije bilo političke volje da se pronađe rješenje koje bi značilo otvaranje nove perspektive.

- Loptica je prebačena u naše ruke od strane gospodina Filea - zaključio je Raguž.

Ono što je načelno bilo dogovoreno je da se članovi Predsjedništva BiH biraju na način: jedan iz RS, a druga dva iz Federacije BIH i to da prvi član u 5 kantona ima najveći broj glasova, a drugi u ostalih pet kantona više od 50% glasova. Međutim, za predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju takvo rješenje je neprihvatljivo.

- Pojavile su se ideje crtanja karata, ali je to bilo neprihvatljivo. Zbog ljudi koji su danas na ulicama niko nema pravo da zbog njihobih opravdanih zahtjeva, u BiH i iz BiH, tražiti i prihvatiti rješenje koje bi značilo dalju podijeljenost zemlje - istakao je Lagumdžija.

Na pitanje novinara ko je dao takve prijedloge, nije precizirao odgovor, već je pozvao evropske lidere i komesara Filea da pomognu u "prevazilaženju zastoja oko implementacije presude "Sejdić-Finci". Ali i iskazao potrebu za jačanjem institucija pravde, borbe protiv korupcije i kriminala, te je zatražio i zeleno svjetlo Evropske komisije na set antikorupcijskih zakona.

Novinarima nije objašnjeno zašto se nije obratio komesar File, samo je naglašeno da će poslije današnjeg sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom biti održana press konferencija.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android