Objavljeno u kategoriji Intervju na 26.05.2015 19:26:42

Dušan Šehovac: Stručnjaci ne mogu identifikovati skoro 3.000 posmrtnih ostataka u BiH

Šehovac: Pronalazak nestalih je težak i složen proces

Još uvijek nije jasno zbog čega se ne može utvrditi identitet za skoro 3.000 posmrtnih ostataka osoba koje su pronađene u nekoj od grobnica u BiH nakon okončanja agresije na BiH 1995. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Iz ICMP-a su rekli da se skoro 3.000 koštanih uzoraka osoba koje su pronađene u nekoj od grobnica u BiH ne podudara niti sa jednim genetskim profilom od čak 27.000 članova porodica koliko ih je dalo uzorke krvi na osnovu koje stručnjaci traže posmrtne ostatke njihovih najmilijih.

Tokom sukoba u BiH nestalo je oko 30.000 ljudi. Posmrtni ostaci njih oko 22.000 su pronađeni, dok se traga za još oko 8.000 nestalih.

Dušan Šehovac iz Institut za nestala lica BiH kaže za agenciju Patria da su mnogim porodicama dati pogrešni posmrtni ostaci, ali da je to sada skoro nemoguće dokazati i ispraviti, te da će to u konačnici dovesti do velikih problema.

- Desit će se to da ćemo s jedne strane imati 3.000 ljudi za koje nećemo moći odgonetnuti ko su, a s druge strane ćemo imati isto toliko porodica koje traže svoje nestale, a ne mogu ih naći jer su oni sahranjeni pod nekim drugim imenom – upozorio je Šehovac, dodajući da je riječ o vrlo ozbiljnim problemima u čije rješavanje se mora uključiti cijela zajednica.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android