Objavljeno u kategoriji Svijet na 26.05.2015 18:57:47

Djeca začeta u Hitlerovom tajnom projektu još su živa

Procjenjuje se da ih u Njemačkoj ima oko 100.000

Djeca začeta u Hitlerovom tajnom programu stvaranja čiste arijevske rase nadljudi još su živa, prenosi novinska agencija Patria. 

Poslije logora smrti, druga najveća tajna nacističkog sistema promjene svijeta bio je projekat "Lebensborn". Prema rasističkim idejama filozofa Alfreda Rozenberga, tehničke detalje razradio je Hajnrih Himler.

Ideja je bila da se u specijalnim domovima odgoji stotine hiljada plave, snažne djece, kako bi Treći Rajh do 1972. godine imao 120 miliona nadljudi. Armija fašističke Njemačke imala bi tada 600 SS divizija, što je vojna moć kojoj niko ne može da se suprotstavi.

Ideal su im bili Norvežani, "potomci vikinga", jer su smatrali da oni daju idealno arijevsko potomstvo - imaju sve osobine krvi i tla kao i Nijemci, čak i bolje..

"Nordijski čovjek je najljepše ljudsko biće na svijetu. I po inteligenciji i po svojoj izuzetnoj pojavi, on je superioran. Nordijac ima svijetlu kosu i plave oči - kralj nad kraljevima u odnosu na sve ostale pripadnike ljudske rase na Zemlji”, pisao je Hans Ginter, nacistički teoretičar rase.

Poseban tim agenata skupljao je odgovarajuće buduće majke za stvaranje arijevske superrase po Norveškoj, Holandiji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Britaniji, Kanadi Australiji i SAD. Odabrane i obilježene žene slate su u Njemačku. Očevi su bili samo najzgodniji i najjači SS oficiri.

Sredinom 1936. Himler je otvorio prvi "Lebensborn" u dvorcu Štajnhering u predgrađu Minhena. Od 22 takva doma, 10 se nalazilo na tlu Njemačke, 9 u Norveškoj, 2 u Austriji i 1 u Belgiji. Svaki je imao Domove majki i Domove djece.

Međutim, genetika se odmah poigrala s očekivanjima nacista. Sva novorođenčad imala je plave oči po rođenju, naravno, ali mnogima su ubrzo potamnile. Ljekar Jozef Mengele je pokušavao da nađe način da promijeni boju očiju i druge karakteristike u "arijevske".

Djecu koja nisu ostala plava čekala je tužna sudbina. Završila su u gasnim komorama. Hitler je pred kraj Rajha naredio da budu uništena sva "Lebensbornova" djeca, ali to nije sprovedeno u djelo.

Projekat "Lebensborn" bio je strogo čuvana tajna i to bi i ostao da Amerikanci poslije oslobođenja Njemačke nisu našli arhive i domove.

Ispostavilo se da je do kraja rata u tim domovima rođeno više od 42.000 djece u tajnim klinikama u Njemačkoj i u okupiranim zemljama. Navodno je još oko 200.000 plavokose i plavooke djece oteto i prevezeno u Njemačku. Samo iz Poljske oteto je navodno 40.000 mališana.

Amerikanci su isprva htjeli da otetu djecu vrate kućama, ali ona su na tu ideju reagovala sa paničnim strahom. Mozgovi su im toliko bili isprani da nisu mogli da podnesu ideju da se vrate u "nižu rasu", pa su uglavnom ostali u Njemačkoj. Procjenjuje se da ih danas samo u toj zemlji ima više od 100.000.

Express.hr


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android