Članak

Ajanović: Ne nadam se pobjedi, Izetbegović i Mehmedović su sjajni i kvalitetni političari!

Ajanović je u intervjuu za Patriju pojasnio zašto bi on trebao biti predsjednik SDA, ali i pohvalio je svoje protukandidate priznavši da pobjedu ipak ne očekuje.

U utorak 26. maja održat će se 6. Kongres Stranke demokratske akcije na kojoj će se birati i novi predsjednik stranke, piše novinska agencija Patria.

Kandidati su Bakir Izetbegović, Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović.

Ajanović je u intervjuu za Patriju pojasnio zašto bi on trebao biti predsjednik SDA, ali i pohvalio je svoje protukandidate priznavši da pobjedu ipak ne očekuje.

- Ko ne bi prihvatio kandidaturu za predsjednika Stranke demokratske akcije. Mi smo najjača stranka u BiH, a ja sam jedan od osnivača SDA. Prvi predsjednik je bio rahmetli Alija Izetbegović. Dakle 26. maja kad smo imali osnivačku Skupštinu tada sam kao sudionik bio u poziciji da zajedno s drugima budem osnivač, da prihvatim akte koje je stranka morala usvojiti. Da izaberemo i Ivršni odbor u kojeg sam ušao, da izaberemo predsjednika i potpredsjednika i od tada do danas je bilo pet Kongresa, slijedi i šesti, a bilo je šest kandidata, računajući onu na osnivačkoj Skupštini. Biti kandidat stranke u kojoj si osnivač, bez obzira računam li na pobjedu, je veliko – kazao je Ajanović.

Odgovarajući na pitanje zašto bi baš on trebao biti predsjednik Ajanović je napomenuo da je vrlo politički vješt, a da se za njega ne vežu nikakave mrlje niti kontroverzne priče.

- Zbog toga što sam se kroz svo ovo vrijeme, kroz političku funkciju trudio da budem vjerodostojan i što sam uspio, preko 95 % gledano procenutalno, da postignem ono što se od mene očekivalo. Iza mene nema, koliko mi je poznato, nikakvih tragova koji bi bili smetnja mojoj kandidaturi. Moje iskustvo, znanje, ja sam diplomirani pravnik... i što ne bih mogao biti predsjednik SDA – ističe Ajanović.

- Ja sam jučer kada je Izetbegović predložio da Glavni odbor prihvati kandidaturu Mehmedovića odmah reagirao i pozdravio Izetbegovićev nastup i istakao da je Mehmedović jedan od osnivača SDA, da je veoma kvalitetan poslanik u pet ili šest mandata, i da kao takav zaslužuje pažnju i da kao takav može odgovoriti zadacima koji se postavljaju pred predsjednika SDA – napomenuo je Ajanović.

Dalje je nastavio da za Izetbegovića i ne treba previše govoriti, jer na kraju krajeva „neće iver daleko od klade“.

- On je stekao veliko iskustvo, obrazovanje, pokazao se kao čovjek koji zna i umije i dobro je što odmah nije bio kandidat za predsjednika SDA, jer bi se to prihvatilo kao dinastijsko nastupanje i dobro je što je Alija rahmetli predložio Sulejmana Tihića, a koji se isto pokazao kao izvanredno dobar lider. Ne nadam se pobjedi, iskren da budem, s obzirom na harizmu koju ima Izetbegović, ali nadam se jednom rezultatu koji će potvrditi povjerenje koje je meni dato na sjednici GO – dodao je Ajanović.

O sve glasnijem raskolu i podjeljenosti unutar SDA Ajanović kaže da je sve to malo prenapuhano, ali da je SDA sa svoja tri kandidata pokazala svoju demokratičnost.

- Nikada nije bilo tolike podjeljenosti koja bi uzdrmala SDA. Stalno su novinari isticali podjelu i raskole. Na prošlom kongresu 2009. godine bila su tri kandidata. Pobijedio je Tihić, a odmah se govorilo o velikom raskolu u stranci. A, mi smo u roku od četiri mjeseca kandidirali Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH, za kojeg su govorili da je suprostavljen Tihiću, a svi smo se založili da pobijedi 2010. godine na izborima i tada je i postao član Predsjedništva BiH. Pa gdje je tu raskol – pojašnjava Ajanović.

Na sjednici Glavnog odbora usvojeni su i programski principi rada i djelovanja SDA u narednim godinama. Stigle su i prve optužbe da je riječ o nekim radikalnim dokumentima.

- Radikalnije je i vrijeme, a onda su neohodne i radikalnije mjere. Mi smo se uvijek postavljali prema mogućnostima. Politika u svojoj definiciji ima odgovor da je to umjetnost, odnosno vještina mogućeg. Mi smo se tom premisom i vodili nastojeći da ćemo kroz dijalog sa stranaka sa kojima smo u vlasti i opozicijom doći do rješenja koja su najbolja za građane BiH. 20 godina je prošlo od Dejtonskog mirovnog sporazuma, a 20 godina on se ne provodi, 20 godina se u njemu provodi ono što nekima odgovara, prije svega onih koji su antibosanski postavljeni i koji bi raskolili BiH.

I upravo idemo ka tome da uz pomoć prijatelja iz Međunarodne zajednice provedemo Dejtonski mirovni sporazum, da učinimo BiH državom koja može i mora biti u sastavu EU. Mi to možemo i davno smo trebali biti u evropskim integracijama i prije Bugarske i Rumunije, ali ovo što se dešava nažalost u Ukrajini dobro se okrenulo prema našim interesima i interesima Evrope. U svakom slučaju ići ćemo ka evropskim institucijama i kada je BiH u pitanju činiti ono što je interes građana – istakao je Ajanović.

Kandidat za predsjednika SDA kazao je, pak, da kada je u pitanju unutrašnja politika tražit će da se ekonomske reforme brže provode, da se da šansa za zapošljavanje, da učine sve ono što traže mladi, ali i svi građani BiH.

- Moramo ispuniti ono što su zahtjevi na brojnim štrajkovima. To sve nas jako puno boli i učinit ćemo ono da BiH saglasno Ustavnim promjenama postane država, da sa sebe skine fantomsku košulju. Mi možemo prihvatiti neko novo prostorno preustrojavanje BiH, ali ne u FBiH nego s nule, odmah ponovo sve od početka. Sve pobrisati pa se eventualno dogovarati o novom prostornom uređenju koje će biti u pravom smislu riječi u interesu građana BiH – dodao je Ajanović.

#Intervju