Članak

Traži se mrtva ili živa: Bijela udovica kriva za smrt 400 ljudi

Bijela udovica Samantha Lewthwaite uzdigla se među ključne ljude terorističke grupe al Shabaab i odgovorna je za ubistvo 400 ljudi, piše Mirror, prenosi novinska agencija Patria.

Bijela udovica Samantha Lewthwaite uzdigla se među ključne ljude terorističke grupe al Shabaab i odgovorna je za ubistvo 400 ljudi, piše Mirror, prenosi novinska agencija Patria.  

Pozivajući se na obavještajne izvore, list piše da je 32-godišnja majka četvero djece aktivno učestvovala u planiranju prošlomjesečnog napada na univerzitet u Keniji u kojem je ubijeno 148 ljudi.

-Ova dama sjedi pored desne ruke vođe i upravlja napadima, izjavili su neimenovani šefovi sigurnosti.     

Lewthwaite, koja je diplomirala na londonskom univerzitetu, brzo se uspela do vrha al Shabaaba čije su vođe na konstantnom udaru američkih dronova. Smatraju je bezobzirnom i inteligentnom, navodi izvještaj Mirrora. 

Viši dužnosnik u Somaliji tvrdi da ona služi kao "desna ruka" vođi al Shabaab Ahmadu Umaru i da se sumnja kako je naredila ubistvo 400 nevinih ljudi. 

-Ona je zla osoba, ali izrazito pametan operativac, rekao je izvor.

Somalijski obavještajci dijele sve informacije s britanskim agentima u Mogadishu.

-SAS je spreman dohvatiti je, mi smo spremni pozvati i poslati dronove. Mi ćemo je na kraju dohvatiti, kaže šef somalijskih obavještajaca. 

-Mi znamo da se okružila s drugim Britancima, svojim ljudima jer ne govori dobro somalski. Oni su njeni tjelesni čuvari i poručnici.

#Svijet