Članak

Libijske vlasti uhapsile 400 imigranata prije nego su isplovili za Evropu

Imigranti pristigli uglavnom iz Somalije i Etiopije privedeni su u zoru u mjestu Tadžura istočno od libijske prijestolnice Tripolija gdje su se pripremali ukrcati na brod, objavile su vlasti. Dodaju d

Oko 400 ilegalnih imigranata uhapsile su libijske vlasti prije nego je grupa isplovila za Evropu, objavio je u nedjelju libijski ured zadužen za borbu protiv ilegalne imigracije, prenosi novinska agencija Patria.

Imigranti pristigli uglavnom iz Somalije i Etiopije privedeni su u zoru u mjestu Tadžura istočno od libijske prijestolnice Tripolija gdje su se pripremali ukrcati na brod, objavile su vlasti. Dodaju da je među njima nekoliko trudnica.

Službeni Tripoli objavio je plan borbe protiv ilegalne imigracije i protiv krijumčara ljudi, rekao je dužnosnik sigurnosne službe.

Duž 1770 kilometara libijske obale potencijalni useljenici u Evropu pokušavaju isploviti otkako je prije nekoliko godina srušen režim bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija te je nastao haos jer postoje dvije vlade i vode se borbe za vlast, a to bezvlašće pogoduje krijumčarenju.

#Svijet