Objavljeno u kategoriji BiH na 17.02.2014 00:00:00

Više od 7.500 oboljelih od gripe u FBiH

Ravlija: Poduzeti jače mjere higijene

Glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija kazala je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria da se na području Federacije za sada bilježi niska aktivnost gripe, sa ukupno registriranih 7.654 slučaja bolesti sličnih gripi, i 18.505 slučajeva akutnih respiratornih infekcija.

Usljed izuzetno toplog vremena za ovo doba godine, mnogi građani su zabrinuti zbog mogućnosti širenja virusnih oboljenja.

Dr. Ravlija upozorava da, kako bi se ta niska aktivnost gripe i dalje održala, osim cijepljenja, građani trebaju pojačati ličnu i kolektivnu higijenu.

- Pranje ruku sapunom i vodom – što češće, posebno nakon kihanja i kašljanja. Prilikom kihanja i kašljanja obavezno pokriti usta i nos maramicom, papirnatom, koju odmah nakon uporabe baciti u kantu za smeće. U nedostatku maramice, radije kihati i kašljati u rukav, unutrašnjost lakta, nego u ruke. Izbjegavati zagušljive, pregrijane, prenatrpane prostorije, osobe koje kišu i kašlju. Građani trebaju povesti računa i o općoj otpornosti organizma: povećati odmor, smanjiti stres, poboljšati ishranu i tjelesnu aktivnost – upozorila je dr. Ravlija. 

Građani koji dobiju temperature preko 38 stepeni, imaju grlobolju, malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima, kaže dr. Ravlija, trebaju da se jave ljekaru.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android