Članak

Okić optužen za jačanje bošnjačkih porodica: Kako sam od humanitarca postao terorista!?

On je osim za terorizam optužen i da je sa saradnicima kroz humanitarnu pomoć selektivno pmagao bošnjačke povratničke porodice kako bi ih ojačali.

Samir Okić (1973.) jedan od uhapšenih Bošnjaka u akciji MUP-a RS "Ruben" pušten je na slobodu, ali šok zbog optužbi, kao i samog privođenja još uvijek ne prolazi, piše novinska agencija Patria.

U ekskluzivnoj ispovijesti za Patriu, Okić, poznat po svojoj humanosti ispričao je detalje hapšenja i boravka u policijskim stanicama u Vlasenici, Bijeljini i Banja Luci.

Najviše od svega ga je pogodila činjenica da su pretresali kuće porodica kojima pomaže, a među njima je i samohrana majka Elvira Memić, o čemu smo već pisali.

- To me je poslije šokiralo. Ne znam zaista po kojem osnovu su pretresali kuće u koju ja svaki mjesec odnosim humanitarnu pomoć – kaže Okić.

U pretresu njegove kuće i štale u kojoj drži ovce nije pronađeno ništa, a policija je odnijela kasete na kojima je učenje Kur'ana i neke karte iz proteklog rata.

- Pretresali su i sijeno, a ja sam bio potpuno miran, jer znam da ništa ne krijem. Međutim, način na koji sam odveden i za šta sam optužen je krajnje nekorektan i omalovažavajući – priča Okić.

On je, osim za terorizam, optužen i da je sa saradnicima kroz humanitarnu pomoć "selektivno pomagao bošnjačke povratničke porodice kako bi ih ojačali".

- Kada mi je inspektor rekao ovu drugu tačku optužnice ostao sam zatečen i tek tada sam shvatio prave ciljeve ove akcije hapšenja. Nemam zamjerki za ponašanje policajaca prema meni, ali su u Banja Luci bili najgori. U Bijeljini sam boravio u prostorijama koje su bile poplavljene i užasno je smrdilo – pojašnjava Okić.

On uopće ne razmišlja o napuštanju RS-a iako je imao ponude od prijatelja iz FBiH da se odmah preseli ovamo.

- Za sada znam da ću sigurno tužiti RS i policiju, jer ja evo sada ne znam uopće kakav je moj status. Niko mi ništa nije pojašnjavao osim da sam optužen za terorizam i pomaganje bošnjačkim porodicama. Ja sam i inspektoru rekao da nemam veze s bilo kakvim radikalnim grupama niti se družim s takvim ljudima. Ni sada mi nije jasno zašto sam uhapšen i odveden s kućnog praga – dodao je Okić, koji je ranije bio koordinator za povratak Srba iz Doboja u FBiH.

Samir se boji da je ovo tek početak obračuna s Bošnjacima u RS-u te poziva političare da što hitnije reagiraju.

- Ljudi su u panici i bojim se da situacija ne eskalira. Činjenica je da ovo sve bilo planski umjereno baš ka Bošnjacima  – dodao je Okić.

#Intervju