Članak

Skandal potresa Makedoniju:Ministrica unutrašnjih poslova i šef obavještajaca podnijeli ostavke

Makedonska ministrica unutrašnjih poslova i čelnik obavještajne službe podnijeli su ostavke u utorak pošto ih je, kao se čini, žrtvovao premijer Nikola Gruevski kako bi spasio svoju vladu nakon skanda

Makedonska ministrica unutrašnjih poslova i čelnik obavještajne službe podnijeli su ostavke u utorak pošto ih je, kao se čini, žrtvovao premijer Nikola Gruevski kako bi spasio svoju vladu nakon skandala s prisluškivanjem koji već mjesecima potresa makedonsku javnost, prenosi novinska agencija Patria.

Opozicioni čelnik Zoran Zaev konzervativnu vladu premijera Gruevskog optužuje za zloupotrebu položaja, korupciju i protuzakonito prisluškivanje 20.000 ljudi, među kojima su i političari, novinari i pravosudni dužnosnici.

Ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i čelnik obavještajne službe Sašo Mijalkov, rođak premijera Gruevskog, nalaze se u središtu skandala, a njihove ostavke trebale bi umiriti opozicione demonstrante koji su najavili da će u nedjelju izaći na ulice kako bi zatražili premijerovu ostavku.

Njihove ostavke, kako se čini, nemaju veze s policijskom operacijom u Kumanovu tokom vikenda protiv navodnih albanskih terorista u kojoj je poginulo ukupno 22 ljudi.

Mijalkov je u pismu ostavke istakao da bi njegov odlazak "trebao pomoći u prevladavanju političke krize koju je potaknula opozicija", te dodao da su "istina i argumenti" na njegovoj strani. Jankulovska je također napisala da se nada kako će njezina ostavka pomoći u rješavanju krize.

#Svijet