Objavljeno u kategoriji BiH na 17.02.2014 00:00:00

Basiner: EU bi prihvatila, faktički, treći entitet u BiH!

Basiner: Ne vidim da građani traže riješavanje Sejdić-Finci

Ne vjerujem da će novi dolazak komesara Štefana Filea išta novo donijeti Bosni i Hercegovini, izjavio je za „Dnevni avaz“ Kurt Basiner, američki analitičar iz Centra za politiku demokratiziacije, komentirajući novu diplomatsku ofanzivu iz Brisela.

- File zapravo dolazi na novi sastanak sa liderima koji ponižavaju Evropsku uniju već duže vrijeme. Ne vidim nikakve šanse za neki napredak, bez obzira što se sve događa dok traju protesti građana. Jer, oni ne traže riješavanje presude Sejdić-Finci nego odgovornost političara i odgovornu politiku – upozorava Basiner.

Prema njegovim riječima, File je dolaskom na razgovore sa istim političkim faktorima pokazao da ne stoji iza svojih riječi da „je čuo glas naroda“, jer, kako kaže, Basiner, a je čuo ne bi ponovo razgovarao sa onima protiv kojih ljudi protestiraju, bilo da su pozicija ili opozicija.

Basiner također, komentirajući mišljenja kako pojedine države EU jesu spremne izvršiti pritisak na bošnjačke političare da prihvate opciju trećeg entiteta kao riješenje za presudu Sejdić-Finci, kaže kako je EU pokazala spremnost da prihvati općiju treće izborne jedinice.

- EU traže bilo kakvo riješenje i sigurno je da će se danas opet vratiti onome što je već bilo na stolu. Možda formalno oni ne bi prihvatili treći entitet, ali bi treću izbornu jedinicu što je samo onda drugo ime za fakčkti treći dio države – navodi Basiner. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android