Članak

Nalog za hapšenje Assangea ostaje na snazi

Četrdesettrogodišnji Australac nalazi se u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna 2012. kako bi izbjegao britansko izručenje Švedskoj koja ga želi ispitati o optužbama za seksualni napad koje on odbac

Švedski vrhovni sud u ponedjeljak je odbacio žalbu utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea kojom je on tražio da se poništi nalog za hapšenje izdat zbog optužbi za seksualni napad, prenosi novinska agencija Patria.

Vrhovni sud kaže kako su "istražitelji napravili nužne korake da bi se Juliana Assangea ispitalo u Londonu te da ne postoji ni jedan argument da se ukine nalog za hapšenje".

Julian Assange predmet je istrage u Švedskoj za silovanje i seksualni napad, za događaje iz augusta 2010. a europski nalog za hapšenje na snazi je od novembra 2010.

Četrdesettrogodišnji Australac nalazi se u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna 2012. kako bi izbjegao britansko izručenje Švedskoj koja ga želi ispitati o optužbama za seksualni napad koje on odbacuje.

Assange strahuje da će, ako ga Britanija izruči Švedskoj, doći do ekstradikcije u SAD gdje bi mu se moglo suditi zbog odavanja povjerljivih informacija nakon što je prije pet godina objavio američke vojne i diplomatske dokumente.

Assange je sredinom aprila pristao da bude ispitan u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što su švedski tužitelji odustali od ranijeg zahtjeva da se Assangeovo ispitivanje mora provesti u Švedskoj.

#Svijet