Objavljeno u kategoriji Svijet na 11.05.2015 09:40:51

Krijumčarenje ljudi: Europa naoružanim brodovima želi na Mediteran

Čak 1.800 imigranata poginulo u pokušaju da se domognu EU

Europska unija od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda traži dozvolu da u teritorijalne vode Libije, odakle na put prema Italiji kreće većina imigranata, ulazi s brodovima pod oružjem kako bi krijumčarska plovila u startu onemogućila da napreduju prema europskom dijelu Mediterana, prenosi novinska agencija Patria.  

Šefica diplomatije EU, Federica Mogherini danas će ovaj prijedlog izložiti pred Vijećem UN-a. Bez dopuštenja UN-a svaka vojna akcija EU protiv krijumčara ljudima u libijskim ili međunarodnim vodama bila bi ilegalna, odnosno nezakonita. O vojnim planovima ove će sedmice raspravljati i ministri vanjskih poslova EU. 

Libijski ambasador pri UN-u Ibrahim Dabbashi kazao je za BBC da je njegova zemlja protiv tog prijedloga. Amnesty International upozorio je da bi vojna akcija EU mogla zatočiti imigrante u Libiji, u groznim uvjetima života, od kojih upravo pokušavaju pobjeći u Europu.

Osim toga, Europska komisija će u srijedu pred svoje članice izaći s kontroverznim prijedlogom da se uvedu kvote za ilegalne imigrante, odnosno da sve države Unije podnesu dio tog tereta. Ukoliko bi prijedlog prošao, i Hrvatska bi trebala primiti dio imigranata. 

UN procjenjuje da je ove godine već 60 hiljada ljudi pokušalo preći Mediteran. U pokušaju da se domognu Europe čak 1800 ih je poginulo na tom opasnom putu. Osim kvota, Komisija će također predložiti da se imigrantima ponude pravna sredstva prije nego što krenu u Europu kako se ne bi obraćali krijumčarima te bi se tako smanjio broj ilegalnih dolazaka. 

Ove bi prijedloge, da bi bili formalizirani u odluke, trebale prihvatiti sve članice - na jednoj strani je Njemačka koja snažno podupire prijedlog o kvotama za imigrante jer je lani dobila 200 hiljada zahtjeva za azil dok mu se Velika Britanija žestoko protivi. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android