Članak

Odlaskom Gruevskog i njegove Vlade započeo bi proces relaksacije u Makedoniji

Makedonija je vrlo ranjiva država, ekonomski siromašna uvijek sa latentnim etničkim i vjerskim tenzijama. Svi drugi mogu iz ovoga konflikta profitirati osim građana Makedonije, koji su tek zacijelili

Ne treba isključivati mogućnost da je pojedine događaje u Makedoniji scenirala i makedonska Vlada, jer joj kriza u zemlji odgovara, rekao je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljanje Zijad Bećirović, analizirajući stanje u Makedoniji u kojoj su u subotu izbili sukobi na sjeveru zemlje.

Bećirović je rekao da, nažalost, u cijeloj situaciji najgore će proći građani. 

Makedonija je vrlo ranjiva država, ekonomski siromašna uvijek sa latentnim etničkim i vjerskim tenzijama. Svi drugi mogu iz ovoga konflikta profitirati osim građana Makedonije, koji su tek zacijelili ratne rane iz 2001. godine. 

- Jednostavno situacija u Makedoniji već duže vrijeme je teška, kompleksna i komplicirana u kojoj je puno različitih aktera. U takvoj situaciji je sve moguće i ne može se isključiti mogućnost da makedonska Vlada pojedine događaje iscenira. Vladi odgovara kriza, a ne normalizacija stanja. Činjenica je da Nikola Gruevski (VMRO DPMNE) i njegova Vlada treba da odu i da se započne period relaksacije odnosa u Makedoniji. I Makedonci i Albanci su ovoga puta jedinstveni u stavu, da Gruevski i njegova Vlada moraju otići – rekao je Bećirević, dodajući da će u prijelaznom periodu biti neophodno formirati ekspertnu vladu, koja će pripremiti poštene i fer izbore. 

- Najavljeni protesti opozicionog SDSM za 17. maj predstavljaju i simbolično početak odlaska Gruevskog i njegove Vlade – smatra Bećirević.

On smatra da za tešku situaciju u Makedoniji sada ne treba kriviti Albaniju, kako neki analitičari pokušavaju nametnuti, pripisivajući Albancima želju za stvaranjem Velike Albanije, koja bi se ujedinila sa Kosovom, a zahvatila bi dio i Makedonije.

- Albanska država do sada nije imala velikodržavnog projekta za razliku od nekih drugih država u regiji. Velikodržavni projekt ne bi se mogao ostvariti bez podrške velikih sila. Arhitektura utvrđivanja granica u regiji je završena proglašenjem nezavisnosti Kosova. Ne smijemo zaboraviti da je Albanija članica NATO-a i da spada pod taj „kišobran“, koji ima svoja pravila ponašanja, a prije svega osigurava suverenitet i teritorijalni integritet svake države članice, a „Velike Albanije“ ne može biti bez Republike Albanije – podsjeća Bećirević.

On je, također, nazvao neizbiljnim i ocjene da su za krizu u Makedoniji odgovorne Sjedinjene Američke Države, kojima se na teret stavlja da sukobima u Makedoniji žele zaustaviti gradnju plinovoda Turski tok, kojim bi ruski plin dolazio do Mađarske. 

- SAD je garant mira u cijeloj regiji, a mogu slobodno reći i u cijeloj Evropi. Na kraju i Evropska unija je jedan od najvećih mirovnih projekata u historiji, upravo nastala pod patronatom SAD-a. Euroatlantsko savezništvo je ključno za svjetski mir i stabilnost – zaključio je Bećirević, piše Patria.

 

#Intervju