Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.05.2015 11:38:01

Makedonija: Policija se sukobila sa naoružanim osobama, ima poginulih

Kumanovo: U Makedoniji rat

Specijalne jedinice makedonske policije pokrenule su u subotu ujutro u Kumanovu na sjeveru zemlje akciju protiv "naoružane grupe", a u pucnjavi koja traje od ranog jutra ranjeno je najmanje 12 policajaca. Prema neslužbenim informacijama koje prenose neki mediji navodno su od ozlijeda preminula tri policajca, prenosi novinska agencija Patria.

Kako prenosi Reuters, specijalne jedinice u oklopnim vozilima blokirale su predgrađe Kumanova, grada koji se nalazi 40 km sjeverno od Skoplja, a lokalni mediji javljaju o žestokim sukobima i pucnjavi iz automatskog oružja.

Helikopteri nadlijeću to područje u kojemu su se 2001. vodile borbe između albanskih pobunjenika i vladinih snaga, prije nego što je diplomatskim naporima spriječen opći građanski rat u Makedoniji.

Lokalni mediji javili su da je najmanje 12 policajaca ranjeno. Dio je zbrinut u kumanovskoj bolnici, a teže ranjeni prebačeni su u bolnice u Skoplju.

Glasnogovornik makedonskog ministarstva unutarnjih poslova kazao je da je policija pokrenula operaciju "nakon prethodno pribavljenih informacija o naoružanoj grupi". Glasnogovornik nije rekao drugih pojedinosti o akciji.

Najnoviji sukobi mogli bi dovesti do nove nestabilnosti u zemlji u kojoj posljednjih sedmica rastu napetosti između vlade i opozicije glede optužbi za ilegalno prisluškivanje i druge zloupotrebe položaja. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android