Članak

Nermin Nikšić: Vlast u RS-u ponaša se kao u vrijeme Radovana Karadžića

Pozivam sve političke snage koje se bore za BiH i koje žele evropsku budućnost za sve građane da se ujedine i zajedno reagiraju na državno nasilje koje sprovode institucije RS – istakao je Nikšić za a

Isticanje zastave RBiH, koja je bila zvanični simbol međunarodno priznate države nije ni krivično djelo, a ni prekršaj. Za razliku od toga isticanje fašističkih zastava, poput četničkih, ima sva obilježja krivičnog djela izazivanja mržnje, ali se to u RS od strane zvaničnih institucija posmatra kao patriotski čin, kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria.

- Privođenjem osoba koje su u svadbenoj koloni mahali zastavom Republike BiH klasična je zloupotreba ovlaštenja, koje VSTV po službenoj dužnosti mora kazniti ako želi pokazati da u BiH postoji vladavina prava. Zastava sa zlatnim ljiljanima simbol je otpora svih građana BiH agresiji i pokušaju uništavanja naše države. Ovakvim potezima policije RS, ta činjenica se ne može promijeniti već naprotiv samo dodatno učvrstiti – kaže Nikšić dodajući da se teroristički akt napada na Policijsku stanicu u Zvorniku (napad na državu BiH) danas koristi kao opravdanje za pritisak i progon bošnjačkih povratnika u RS.

- Hapšenja povratnika u RS-u predstavlja klasičnu hajku na građane koji su unatoč svim poteškoćama i problemima odlučili nastaviti život na ognjištima sa kojih su brutalnom agresijom otjerani. Skandalozno je da se 20 godina nakon rata vlast u RS ponaša kao u vremenu kada je Radovan Karadžić na zločinu stvarao ovaj entitet. Mi u SDP-u smatramo ovakvo djelovanje policije RS direktnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma koji garantira slobodan povratak svih ljudi u prijeratna mjesta prebivališta – kaže Nikšić.

S druge strane, kako navodi Nikšić „kao čovjek sam razočaran nikakvom reakcijom prije svega Vijeća ministara BiH, ali i institucija FBiH koji imaju obavezu i dužnost da zaštite povratnike.“

- U svemu ovome veliku odgovornost snose i predstavnici međunarodne zajednice, a naročito OHR koji je sa svojim pasivnim odnosom odavno postao saučesnik u ovakvom djelovanju kojim se krše ljudska prava, sprovodi teror i ugrožava stabilnost BiH. Ukoliko i ovaj put izostane jasna i odlučna reakcija OHR-a, onda je valjda svima jasno da ova institucija više nema nikakvu ulogu u onome sto joj je prema Dejtonskom sporazumu definirano kao dužnost. Pozivam sve političke snage koje se bore za BiH i koje žele evropsku budućnost za sve građane da se ujedine i zajedno reagiraju na državno nasilje koje sprovode institucije RS – istakao je Nikšić za agenciju Patria.

Kako je za agenciju Patria saopćeno iz Tužilaštva BiH,  oni nisu bili upoznati sa akcijom hapšenja MUP-a RS, a  koje je izvedeno po nalogu Specijalnog tužilaštva RS. S obzirom na kvalifikaciju navodnog krivičnog djela koje se stavlja na teret uhapšenima da je riječ o terorizmu postavlja se pitanje preuzimanja nadležnosti i isključivanja državnih institucija.

- To ne bi smjelo ostati bez reakcije jer samo sve državne institucije zajedno i u saradnji sa entitetskim mogu sprovesti efikasnu borbu protiv terorizma – kaže Nikšić.

#Intervju