Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 21.04.2014 00:00:00

Hrasnica: Naš otpad nekome može biti koristan

Hrasnica: Ideja napraviti čepoćilim za Ginisovu knjigu rekorda

Dan planete Zemlje, 22. april obilježava se širom svijeta nizom manifestacija, ali kako ističe predsjednica Udruženja „Green Art“ iz Sarajeva Alma Hrasnica svaki dan čovjek treba korigovati svoj odnos prema prirodi, a ne samo određenog datuma.

- Svako može da napravi neku vrstu reciklaže u svom životu. Stare novine, kartone ili papir dati nekome ko loži, jer naš otpad drugima može biti koristan – kaže Hrasnica.

Ona u svom udruženju aktivno radi na redukciji plastičnog otpada. Tako je u novembru prošle godine kao rezultat tog rada javnosti prezentiran čepoćilim, ćilim od plastičnih čepova sa motivom starog bosanskog ćilima.

- Čepoćilim je prezentiran u sklopu Evropske sedmice za redukciju otpada. Sada radimo na aktivnostima skupljanja čepova kako bismo radili čepoćilim za Ginisovu knjigu rekorda – otkriva Hrasnica.

Zaštita okoliša zahtijeva stalnu edukaciju građana o tome na koji način doprinijeti smanjenju otpada, održati čistom svoju neposrednu okolinu i izgraditi svijest i savjest svih stanovnika planete Zemlje.

- Svako može na izletu pokupiti svoje smeće i staviti u kesu i baciti na adekvatno mjesto, a ne ostaviti u prirodi. Izgleda da ljudi još nisu prihvatili najbanalnije stvari. Postoje zakoni na papiru, ali treba ih se pridržavati – kaže Hrasnica.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android