Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 21.04.2014 00:00:00

Nagrada „Nisvet Džanko“ za najbolju tv reportažu

Nisvet Džanko popularni voditelj "Pozitivne geografije", preminuo 2012. godine

Nagrada za najbolju tv reportažu od ove godine nosit će ime „Nisvet Džanko“ kao znak sjećanja na preminulog voditelja emisije „Pozitivna geografija“ Nisveta Džanku. Na ovu ideju došla je grupa prijatelja iz medijskog, ali i šireg života bh. zajednice.

Rok za prijavu radova produžen je do 15. maja, a dodjela nagrade bit će objavljena početkom juna ove godine. Generalni pokrovitelj nagrade bit će premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, a partner projekta Samostalni sindikat radnika u javnom servisu BiH.

Predsjednik žirija nagrade za najbolju TV dokumentarnu reportažu u 2014. bit će bh. filmski reditelj i dokumenarista Nenad Đurić, a ostali članovi su: Bojan Filipović, Davor Pušić, Mićo Momčilović i Jasmin Duraković.

Inače, Džanko je radio dokumentarnu emisiju „Pozitivna geografija“ koju su 1998. godine pokrenuli Jasmin Duraković i Nisvet Džanko u okviru dokumentarnog life magazina „Čekajući 2001 Sarajevo“, koji se emitirao na programu tadašnjeg BHRT-a. Serijal se emitirao punih osam godina i snimljene su ukupno 284 epizode.

Čitav projekat je vodila produkcijska kuća FIST iz Sarajeva. Emisija se prestala emitirati u sezoni 2008.-2009., a Nisvet Džanko je, nakon teške bolesti, zauvijek ostavio ovaj svijet prije skoro dvije godine. 

Uslovi za prijavu:

- dokumentarna tv (video) reportaža napravljena za TV ili online medij od tri do 57 minuta,

- ne starije od datuma 01.06.2013. godine,

- u nagradu ulazi autor, a rad može prijaviti autor ili producent,

- svi video formati su prihvatljivi,

- uz video potrebno dostaviti info materijal o projektu.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android