Članak

Predsjednik Liberlenda: Popularniji sam od Obame i Putina

Bili su prisutni i ekonomski eksperti iz Beograda, koji su izviđali koliko je to nova obećana zemlja na Balkanu.

Predsjednik najnovije virtuelne države Liberlend Vit Jedlička organizovao je u petak radni ručak za novinare i novoprimljene državljane iz Srbije, Amerike, Libije i Sirije, prenosi novinska agencija Patria.

Bili su prisutni i ekonomski eksperti iz Beograda, koji su izviđali koliko je to nova obećana zemlja na Balkanu.

Nova država nalazi se između Srbije i Hrvatske, na zapadnoj obali Dunava, na ničijoj zemlji. Zauzima šest kilometara kvadratnih, a demografi su izračunali da bi u nju moglo da se nagura 200.000 ljudi.

Lider Jedlička očekuje da će najveće interesovanje za državljanstvo pokazati bogati ljudi, jer je obećao da poreza neće biti. Inspiraciju je pronašao u Monaku, Lihtenštajnu i Hongkongu.

Sistem u državi bit će uređen po principima iz 19. stoljeća, a glavni moto je: “Živi i pusti druge da žive.”

Predsjednik je na ručak došao sa prvom damom i barjakom, koji ne podsjeća ni na hrvatsku, a ni na srbijansku zastavu.

- Aplikacije za državljanstvo pristižu jedna za drugom. Prijavilo se 300.000 ljudi, od kojih je 19.000 ispravno popunilo formulare, ispričao je Jedliček i usput se pohvalio da je trenutno najpopularniji predsjednik na svijetu:

- Popularniji sam od Baracka Obame i Vladimira Putina. Novinari me opsjedaju, pa nisam spavao nekoliko dana. Dao sam više od dvije stotine intervjua. Razgovarao sam sa novinarima CNN-a i Rusija danas. “Washington post” sam odbio!

#Svijet