Članak

Dan kada je gorio stadion Grbavica

Iznad Doline ćupova, kako se popularno zove ovaj stadion, sukljala je vatra i dim. Tada je izgorjelo 316 pehara Sportskog društva Željezničar koje je tada brojalo 14 klubova.

Stadion Grbavica, dom FK Željezničar zapaljen je 4. maja 1992. godine, a u to vrijeme istoimeno naselje bilo je prva borbena linija, pod kontrolom JNA, piše bh. novinska agencija Patria.

Zapadna tribina prenesena sa stadiona „6. april“ sa Marijin Dvora zapaljena je, dok je dio stadiona miniran.

Iznad Doline ćupova, kako se popularno zove ovaj stadion, sukljala je vatra i dim. Tada je izgorjelo 316 pehara Sportskog društva Željezničar koje je tada brojalo 14 klubova. Ono što je sačuvano, danas se može vidjeti u vitrinama Plavog salona.

Reintegracija naselja Grbavica dogodila se 19. marta 1996. godine. Na stadionu koji se još nije bio oporavio od ratnih ožiljaka 2. maja 1996. odigran je gradski derbi između ljutih rivala Željezničara i FK Sarajevo rezultatom 1:1.

I baš u vrijeme kada je agresor razarao Grbavicu iz bola, prkosa, inata ratne 1993. godine nastaje pjesma Grbavica u legendarnom izvođenju Mladena Vojičića Tife. Tekst je napisao Dragan Jokić. 

 

#Sport