Objavljeno u kategoriji Sport na 21.04.2014 00:00:00

Mujčin: Ne znam šta je nama falilo, ali ova generacija zaslužila je Brazil

Mujčin: Imamo golmana koji je jedan od najboljih u Evropi

Edin Mujčin, bivši nogometni reprezentativac BiH, koji je odigrao 25 utakmica u dresu BiH oduševljen je činjenicom da se naša zemlja konačno uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo nakon mnogo godina kada se na kraju kvalifikacija gotovo po pravilu uvijek zaključivalo da je bilo potrebno „još ono nešto“.

Mujčin je u dresu zagrebačkog Dinama odigrao 204 utakmice i s ovom ekipom osvojio pet naslova državnog prvaka. I danas živi u Zagrebu, ali kako kaže u razgovoru za novinsku agenciju Patria redovno prati sve utakmice bh. reprezentacije i čak je uzeo paket kablovske televizije na kojoj postoje kanali koji prenose utakmice naše reprezentacije.

- Momci su me oduševljavali svojim igrama. Zaslužili su odlazak u Brazil. Safet Sušić fino je posložio stvari i konačno će BiH zaigrati na nekom velikom takmičenju. I u moje vrijeme imali smo dobru ekipu, brilijantne pojedince, ali eto uvijek je falilo još to nešto. Nikada ni danas ne znam šta je to, ali eto failo je još to nešto – kaže Mujčin za NAP, dodajući da neće putovati u Brazil, ali da će pratiti sve nastupe bh. tima.

Mujčin dalje napominje da posljednji loši rezultati ekipe BiH u prijateljskim utakmicama možda i nisu loši, jer bi mogli polučiti dobrim igrama u Brazilu i većom borbenošću.

- U principu i atmosfera se poljuljala, ali to je sasvim normalno, jer kada izostane rezultat javnost je nezadovoljna i počinje da se javno govori o nekim stvarima koje su škripale. Ipak, smatram da to neće biti razlog za neki neuspjeh u Brazilu. Svakako da se trebaju uozbiljiti sve strane, jer cilj je svima isti – dodao je Mujčin.

Govoreći o pojedincima u bh. timu, Mujčin napominje da timska igra uvijek izbaci jednog pojedinca koji briljira, ali da je za rezultat i uspjeh prije svega zaslužna cijela ekipa.

- Uvijek iskoči jedan pijedinac. Danas je to Džeko, sutra Pjanić ili Ibišević. Pa, mi imamo golmana koji je jedan od najboljih u Evropi, ali ekipa je ta koja pobjeđuje. Tako da u ovom trenutku ne bih izdvajao bilo koga iz tog konteksta – kaže Mujčin.

U redvnom je kontaktu s bivšim saigračima, pa tako ni sa Sejom Halilovićem, također bivšim bh. reprezentativcem čiji je sin Alen izabrao da nastupa u dresu Hrvatske. Mujčin kaže da na tu temu sa Sejom nikada nije pričao, ali da smatra da je Alen ovakvu odluku donio, jer je rođen u Hrvatskoj.

- To treba razumjeti. Momak je rođen u Hrvtaskoj, bliži je ovim dečkima ovdje jer je s njima trenirao. Mislim da se Sejo nije puno petljao pustio ga je da odluči po srcu. I kad takav izbor napravite onda nema greške. Alen je to želio i to je to – dodao je Mujčin.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android