Objavljeno u kategoriji Intervju na 02.05.2015 11:21:46

Pušina: 2. maja 1992. opstala je Bosna i Hercegovina

Pušina: Uloga policije je bila ključna

Tog 2. i 3. maja 1992. godine ključna je bila uloga policije, koja je oslobodila Aliju Izetbegovića koji je trebao biti ubijen. JNA je zadržala delegaciju po povratku sa mirovnih pregovora iz Lisabona, a general Milutin Kukanjac htio je izmjestiti vojnu komandu iz Sarajeva i ubiti Aliju Izetbegovića, kazao je Jusuf Pušina ministar unutrašnjih poslova RBiH prisjećajući se događaja prije 23 godine, za bh. novinsku agenciju Patria.

- Ovo je bio opstanak Bosne. Čast svim drugim bitkama, ali 2. i 3. maj su ključni. Osvijestili smo sve patriote u BiH i to je bio onaj dominantni trenutak odbrane BiH koja je poslije toga mogla stvarati svoje oružane snage – govori Pušina.

On je kazao da je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović u tom momentu bio personifikacija opstanka BiH.

- Njegovim ubistvom Bosna bi prestajala da postoji – kazao je Pušina dodajući da se moraju spomenuti imena Bakira Alispahića tadašnjeg načelnika Centra službi bezbjednosti Sarajevo i Enesa Bezdroba, načelnika PS Stari Grad.
- Ne treba zanemariti ulogu ostalih patriota koji su pomogli da taj 2. maj završi na najbezbjedniji način. Tu mislim i na Zelene beretke, članove Patriotske lige.

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova kazao je 2. i 3. maja 1992. godine možda nije bilo spektakularne akcije, ali da su u svojoj suštini to najznačajniji datumi u odbrani Bosne.

- Da nismo sačuvali Predsjedništvo BiH ne bismo imali ni vrhovnu komandu. Mnogi od onih koji su dali nemjerljiv doprinos danas su zaboravljeni. Sve ono što je lijepo i što BiH čini državom to se zaboravlja, a negativne konotacije se glorificiraju do maskimumuma – kazao je Pušina.

On je kazao da je u Lukavici trebalo postaviti spomen ploču u prostoriji gdje je bio zadržan predsjednik Alija Izetbegović sa legalnom delegacijom i gdje bi trebalo ići odati počast.

U tom kontekstu osvrnuo se na obilježavanje 3. maja u bivšoj Dobrovoljačkoj kada iz RS-a dolaze porodice navodnih žrtava.

- Apsurdno je da se to veže za entitet. U toj koloni nije bilo vojnika iz BiH, bio je samo jedan sa prostora Han Pijeska, ostali su svi bili pripadnici JNA koja nije pripadala BiH jer je BiH već bila priznata samostalna i međunarodno priznata država. To je samo prostor gdje može doći do skuoba da se kaže mi ne možemo zajedno. To izlazi iz okvira spomena, to je uvijek na granici da se izazove incident.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android