Objavljeno u kategoriji Biznis na 17.02.2014 00:00:00

Rafinerije diktiraju cijene

Venan Hadžiselimović, izvršni direktor HIFA OIL Tešanj

 

Kada je 2008. godine nastupila globalna ekonomska kriza, to je značilo i promjene na tržištu naftnih derivata. Te promjene odrazile su se i na BiH. Kada je riječ o svjetskom tržištu, direktor bh. kompanije HIFA OIL Tešanj Venan Hadžiselimović za bh. novinsku agenciju Patria navodi da će se u potražnji vjerovatno „osjetiti određena stagnacija ili usporavanje rasta kod velikih ekonomija kao što su SAD i Kina, čime bi se stvorio višak proizvodnje, a time  ponude, pa je moguće i očekivati blagi pad cijena“ – istakao je Hadžiselimović.

No, na ovo tržište direktno utječu i događaji u svijetu kao što elementarne nepogode ili sukobi. Kada je riječ o pojeftinjenju nafte u BiH, prema riječima Hadžiselimovića, to je uvjetovano odnosom rafinerija u okruženju, te se prema tome i formiraju cijene. Dnevne promjene na svjetskim berzama ne podrazumijevaju i direktni utjecaj ili promptnu reakciju na domaćem tržištu.

- Pored tih promjena, rafinerije su sklone da kreiraju svoju cjenovnu politiku ( kroz održavanje ili povećanje premija) takvom da i smanjenje na svjetskoj berzi ne znači uvijek i direktan utjecaj na domaćem tržištu – pojašnjava Hadžiselimović.

O dolasku najveće svjetske naftne kompanije „Shell“ u BiH, Hadžiselimović je naglasio da „svaka zemlja koja posjeduje rezerve sirove nafte ima velike prednosti u odnosu na druge.“ Inače, Vlada FBiH, prošle godine je donijela odluku o proglašenju Ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i plina u Dinaridima, a zatim je usvojen i Zakon o istraživanju i eksploataciji nafte u FBiH što je dobra osnova za sve buduće investitore u BiH.

Kada je riječ o domaćim distributerima naftnih derivata, HIFA OIL Tešanj nastojat će  „zadržati lidersku poziciju u veleprodaji naftnih derivata u BiH i zadržati poziciju jednog od najkvalitetnijih distributera „crnih derivata“ na području 9 zemalja od Austrije do Albanije – naveo je Hadžiselimović.

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android