Članak

Čampara: Napad na policiju je napad na državu, ali moramo sve učiniti da spustimo tenzije

U Federaciji je, kaže on, od sinoć podignut stepen pripravnosti, pojačane su mjere osiguranja štićenih objekata i ličnosti i poduzete određene mjere u Odjelu koji se bavi borbom protiv terorizma.

Federalni MUP i ja kao ministar najoštrije osuđujemo sinoćnji teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku. Napad na policiju je napad na državu, kaže za novinsku agenciju Patria federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Čampara je izrazio duboku sućut porodici ubijenog policajca Dragana Đurića i MUP-u RS, kao i nadu u brzi oporavak dvojice ranjenih policajaca.

-Ja kao ministar, i Dragan Lukač kao direktor FUP-a od sinoć smo u kontaktu i sa ministrom MUP-a RS Draganom Lukačem i direktorom policije RS Gojkom Vasićem.

U potpunosti smo iskazali svoju bezrezervnu opredjeljenost za zajedničke aktivnosti policije  u BiH u borbi protiv terorizma i svih vrsta kršenja zakona u želji da stvorimo povoljan sigurnosni ambijent u našoj zemlji i pružimo sigurnost svim građanima. Stojimo im na raspolaganju i sve što možemo učiniti mogu nam se slobodno obratiti i tražiti bilo koju vrstu pomoći, naglašava Čampara.   

U Federaciji je, kaže on, od sinoć podignut stepen pripravnosti, pojačane su mjere osiguranja štićenih objekata i ličnosti i poduzete određene mjere u Odjelu koji se bavi borbom protiv terorizma.  

-Potrebno je da svi nadležni policijski i pravosudni organi sarađuju i koordiniraju sve aktivnosti. Jako je bitno da se provede detaljna istraga u smislu potpunog rasvjetljavanja svih činjenica o ovom krivičnom djelu i jako je bitno da se utvrde motivi, šta je motiviralo napadača da izvrši ovakvo krivično djelo, te eventualno povezanost sa drugim osobama i da li je bilo saučesnika.

Inače, ovakvi napadi predstavljaju veliku prijetnju po sigurnost ustavnog poretka i međunarodni položaj BiH, njenih građana. Institucije sistema koje se bave ovim poslovima moraju poduzeti sve aktivnosti i mjere u sankcionisanju i najoštrijem procesuiranju svih osoba koje na ovakav način dogovaraju i pripremaju krivična djela.

Svi moramo pristupiti ovome hladne glave, smirivati situaciju i spuštati tenzije kako ne bi došlo do bilo kakvih međuetničkih ili međureligijskih provokacija, posebno jer se radi o mjestu gdje se vratio jako veliki broj Bošnjaka. Bitno je spuštati tenzije da se ne bi pogoršali dobri međuljudski odnosi koji su izgrađeni u Zvorniku. Treba se suzdržati od izjava i teških kvalifikacija, upozorava ministar FMUP-a.  

#Intervju